Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка,

...
Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка,
Коментари Харесай

Държавата ще плаща 3 месеца наем на бежанци, ако започнат работа |

Надявам се в границите на идната седмица да пуснем мярка, обвързвана с поддръжка на претовареност - подкрепяне с наем за три месеца през работодателя и по този метод да подтикваме наемането на бежанци от Украйна, каза вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова по време на полемика в Дома на Европа на тематика „ Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България “. Тя добави, че се бърза и с други две ограничения, свързани с поддръжка на Неправителствени организации бранша за работа на терен и създаване на центрове за деца.

Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат ориентирани към украинските бежанци у нас. Вчера се разбра, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от Европейски Съюз, предопределени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове.

Тези 148 млн. евро от Европейски Съюз по REACT-EU са предплатено заплащане по тази стратегия – средства, заделени за солидарно подкрепяне на държавите-членки по време на коронавирус пандемията, уточни Калина Константинова. Всъщност към 100 млн. от този запас ще покрият направени разноски за финансиране на към този момент стартирали стратегии в поддръжка на бизнеса. Т.е. към 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат ориентирани към бежанци, добави тя.

Вицепремиерът изясни, че сега са на финала на оперативните стратегии от предходния интервал и могат да разходват за бежанците и средства, които биха могли да бъдат изгубени от планове, които няма да могат да бъдат осъществени. От там преглеждаме сред 35 и 100 млн. евро, уточни тя. Константинова заключи, че от 83 млн. до 120 млн. евро евентуално могат да бъдат алокирани за бежанците.

Константинова уточни, че голяма част от дамите, пристигнали от Украйна, желаят да стартират работа незабавно, само че някой би трябвало да гледа децата. Повечето са с повече от едно дете, уточни тя. В София, където има най-вече работни места, няма места в детските градини, имунизационните паспорти не са изравнени, разяснява още Константинова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР