Надявам се тази седмица да завършим всички документи, които се

...
Надявам се тази седмица да завършим всички документи, които се
Коментари Харесай

Тази седмица официално кандидатстваме за чакалнята на еврозоната

Надявам се тази седмица да приключим всички документи, които се отнасят до приема на България в " чакалнята на еврозоната " и те да бъдат изпратени, разгласи през днешния ден (21 април) министър председателят Бойко Борисов. Според него преимуществата от това участието на България в еврозоната са неведнъж повече от някои имагинерни терзания. Премиерът е уверен, че това е единствената избавителна стъпка, изключително в случай че рецесията продължи.

Финансовият министър Владислав Горанов също акцентира, че участието на страната във валутния съюз не би трябвало да се слага под подозрение. Горанов заяви, че Българска народна банка е подала писмо към ЕЦБ за приемане на суапови линии, каквито към този момент си подсигуриха Дания и Хърватия.

" Очакваме позитивно развиване като страна, евентуална членка на ERMII. Тази суапова договорка оказва помощ на страните, които са с плаващ валутен курс или са с валутен ръб, както е в нашия случай, до избран размер, Българска народна банка да може да може да дава, без това да утежнява запасите й, български лв. на ЕЦБ, против което по закрепения курс да получава евро до размера на утвърдената суапова линия. Това е извънредно огромна поддръжка и най-малкото гаранция за спомагателна непоклатимост на валутния ръб ", разясни министърът на финансите.

Според скептиците във връзка с участието ни в еврозоната обаче сходна поддръжка не е нужна на България все още, защото левът има 156% покритие в евро. Тоест, няма никакъв недостиг на евро във финансовата ни система, а и в последна сметка не става дума за финансова инжекция за попречване на банкрути или опазване на работни места.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР