Надявам се публиката да се замисли и да оцени парламентарната

...
Надявам се публиката да се замисли и да оцени парламентарната
Коментари Харесай

Любомир Талев представи първата си книга „Разделението на властите и формата на държавно управление“


Надявам се публиката да се замисли и да оцени парламентарната форма на ръководство, която е едно от безспорните постижения на българския конституционализъм, показа доктор Талев

Д-р Любомир Талев показа първата си книга „ Разделението на управляващите и формата на държавно ръководство “ пред цялостна зала с другари и сътрудници в Централния боен клуб в София. Трудът му към този момент се радва на голям интерес и отлични мнения от страна на публиката.

В книгата си юристът и лекар по конституционно право изследва един от основополагащите правила на актуалната демократична и правова страна – този за разделянето на управляващите в подтекста на формата на държавно ръководство.

Ето какво показа особено за Tribune доктор Талев:

„ В основата на тази книга стои докторската ми дисертация, която опазих в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 2020 година. Тъй като от този момент минаха три години, през които, от една страна, се промени политическата конюнктура, а вследствие на това и част от законодателството, въпреки това, от две години живеем на процедура в еднолично президентско ръководство и се чуват от ден на ден гласове за смяна и прекосяване към президентска република, взех решение, че моментът е подобаващ да осъвременявам труда си и да го показва пред публиката с вярата да й бъде забавен, потребен, и да я накара да се замисли и да оцени парламентарната форма на ръководство, която имаме и която съгласно мен е едно от безспорните постижения на българския конституционализъм “.

На събитието участваха над 100 души, измежду които учени, общественици и претенденти за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС.

„ Книгата се одобри със сериозен интерес, по време на представянето й имаше доста въпроси и се получи добра полемика “, разкри Любомир Талев.

Той открехна завесата, че следва и продължение.

„ Надявам се, първата да не е последна “, означи доктор Талев.

„ Тома Биков ме изненада доста прелестно с това, че освен пристигна и си купи книгата, а от през вчерашния ден до през днешния ден към този момент беше прочел немалка част от нея. С него си говорихме и непринудено се роди концепцията да я надградя, като проучвам въпроса във византийската традиция, а оттова в цялата балканска източноправославна сфера. Това ще бъде една от упоритостите ми, които ще преследвам в близко бъдеще. Нещо, което постоянно ми е доставяло наслаждение, са университетските ми занимания, тъй че не считам да ги занемарявам “, безапелационен е юристът.

На първата страница в книгата откриваме цитата на Чърчил „ Парламентарната народна власт е най-лошата форма на ръководство, като се изключи всички останали, които са били тествани “. В него се крие и главната теза на доктор Талев.

Книгата е ориентирана както към учещите науката Конституционно право, по този начин и към настоящите политици и жителите, интересуващи се от политика и от метода, по който действа страната.

Не може да не отбележим, че доктор Любомир Талев е правоприемник на славни българи, които са оставили трайни следи в българската история и литература.

Той е роднина на огромния наш публицист Димитър Талев, правнук на поетесата Елисавета Багряна, както и праправнук на бележития български възрожденец и просветник от Македония Кузман Шапкарев.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР