Надявам се още германски фирми да обърнат поглед към България,

...
Надявам се още германски фирми да обърнат поглед към България,
Коментари Харесай

Посланик Херберт Салбер: Има още неща за подобряване в България, трябва да се отстранят някои несигурности

Надявам се още немски компании да извърнат взор към България, съобщи в изявление за „ Дойче веле ” немският дипломат в София Херберт Салбер.

Първите ми усещания са положителни, хората тук са отзивчиви, страната е доста красива. Тя е даже една от най-красивите туристически страни в Европа. В това отношение упованията ми бяха огромни – и се сбъднаха. Но аз съм неотдавна тук, така че следващата година, още през пролетта, ще подхваща нови пътувания и ще опозная още по-интензивно страната. Разбира се, имах информация за България, още преди да дойде тук. Двустранните ни връзки с България са положителни, взаимоотношението на най-високо ниво, в това число и сред държавните управления ни, е доста положително, политическият разговор е доста натоварен, съобщи Салбер.

Според него, благоприятни условия са доразвиване на двустранните връзки има във всички области. „ Да вземем стопанската система, да вземем за пример. Ние, несъмнено, бихме се радвали в България да има още повече немски вложения. Известно е, че задграничните вложения в България спадат. Тоест, в това отношение има какво да се направи. Надявам се, че нужният за това климат на доверие през идващите години ще продължи да се усъвършенства и че още повече немски компании ще извърнат взор към България. Разбира се, същото важи и за българския ангажимент в Германия. В културната област връзките са доста интензивни. Като огледа човек какъв брой дипломи за немски език годишно се издават в България и какъв брой доста младежи, получили такива дипломи, отпътуват за Германия и за други европейски страни, с цел да следват – по този начин пораждат многочислени мостове, свързващи хората и това е добре ”, съобщи немският дипломат.

Във връзка с задграничните вложения, посланикът сподели, че става дума освен за немските вложения, само че и за вложенията от други страни, които към този момент не нарастват. Разбира се, за всяко взето или невзето капиталово решение си има съответни аргументи и е мъчно да се обобщава. Бих погледнал нещата от една друга страна. Чуваме публични изказвания на ръководителите на страната, чуваме и изказвания, които нямат формален темперамент: постоянно се твърди, че правосъдната система, битката против корупцията са огромни задания, с които България би трябвало да се оправи, тъй като до момента това е сторено единствено частично. Същото, прочее, се споделя и в отчета на Еврокомисията за България. Това не е никаква загадка, има още неща за възстановяване. Когато тази работа се свърши, тогава и мотивацията на компаниите за вложение в България ще се увеличи. Има някои несигурности, които би трябвало да се отстранят, акцентира посланикът.

По отношение на медиите по всяка възможност също има потребност от възстановяване. Нека да си напомним, че има обществено налични класации за медийната независимост по света. И в това отношение България към момента би трябвало да дава отговор на някои въпроси. Какво съответно би трябвало да се усъвършенства обаче – отговорът може да бъде открит само от самата страна, от вън не могат да се дават наставления. И аз по никой метод не бих го сторил. Диалогът ни с българската страна е открит и се води въз основата на взаимното доверие. И ние слагаме всички въпроси, които би трябвало да бъдат сложени сред сътрудници в Европейски Съюз и в НАТО, съобщи Салбер.

По въпросите за по този начин наречената „ миграция по беднотия " (включително и злоупотребите със обществени помощи), приключването на мозъци от България, изискванията, при които се трудят командированите служащи, посланикът сподели, че е значимо да се беседва трайно. „ Защото те не могат да бъдат решени от през днешния ден за на следващия ден. Напротив, това са сложни неща. Миграцията е феномен, който произтича от голямата разлика в заплащането сред България, от една страна, и Германия (но освен Германия), от друга.

Научавам, да вземем за пример, че хората, които работят тук в туристическия бранш по Черноморието, всеобщо търсят работа в Гърция, където заплатите са по-високи. Смятам, че в границите на един дългогодишен развой и българските компании последователно ще бъдат в положение да заплащат по-високи заплати. Според мен, тази наклонност към този момент е почнала. Когато следя по какъв начин се развива заплащането за добре квалифицирани експерти в техническата област или в областта на услугите: това към този момент са заплати, с които човек може добре да живее в България. Да, още не е достигнато нивото на Централна или Западна Европа, само че дано не забравяме, че и всекидневните разноски тук са по-ниски. С две думи: в това отношение има развиване, сложено е началото и аз се надявам, че в средносрочен проект разликата в заплащането последователно ще понижава. А тогава и феноменът „ трудова миграция " към този момент няма да бъде в такива мащаби. Между другото, постоянно беседвам с младежи, които са следвали в Германия и са се върнали в България, с цел да работят във компании, където – съгласно тях самите – получават положително заплащане. И това несъмнено е по този начин, тъй като другояче не биха се върнали – нали в границите на Европейски Съюз имат право да работят където пожелаят. Тенденцията е налице, само че би трябвало да се развива по-бързо. Това зависи и от общото икономическо развиване, което в България надалеч не е неприятно. Тук за тази година се чака стопански растеж от 3-4 %, сходна е прогнозата и за идната година. При това състояние последователно ще настъпи доближаване на приходите, означи Салбер.

Във връзка с председателството на България на Съвета на Европейски Съюз и за това с какво Германия би могла да помогне, Херберт Салбер съобщи, че Германия може да помогне най-добре, водейки по всички съответни въпроси разговор, основаващ се на взаимното доверие. „ Такъв разговор непрестанно се води, както към този момент споделих. Води се сред държавните управления, само че също по този начин и в институциите в Брюксел. Защото, откогато са в действие Лисабонските контракти, значителната част от разговора и взаимния продан протичат точно в Брюксел. И това е доста практично. Естествено, всяка страна, която поема председателството на Европейски Съюз, има шанса да се профилира, да бъде модератор на консултациите, които са в дневния ред. Вярвам, че в това отношение България е добре екипирана. Българските сътрудници на няколко стадия ни осведомиха какво подхващат – както по съответната подготовка тук, в страната, по този начин и по наличието на председателството. Тъй че не виждам никакви проблеми. Смятам, че по време на своето председателство България ще се показа и нарежда добре в Европейски Съюз. Какви обаче ще бъдат политическите провокации – това неведнъж се предопределя от непредвидими условия. За такива условия България е тъкмо толкоз готова, колкото и останалите страни-членки. Един от основните акценти ще бъдат Западните Балкани, през май следващата година в София ще се организира среща на високо ниво, която съгласно мен ще бъде добър мотив да се удостовери европейската вероятност на страните от Западните Балкани, която за пръв път беше оповестена на срещата на върха в Солун през 2003 година. А и самата България, като страна от района, е изключително заинтригувана от отговора на въпроса за европейската вероятност на Западните Балкани ”, означи посланикът.

Попитан за това кои забележителности в България го впечатляват, Салбер отговори: „ Забележителни са археологическите монументи от предишното. София играе значима роля в опазването на такива разкопки и в достъпността им под стъкления купол, където са изложени руините от Сердика. Направено е доста хубаво. А и в цялата страна има такива археологически монументи. Много забавни са и манастирите, красиви са. За всичко това България заслужава почитание ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР