Надявам се обещанията за съдебна реформа да бъдат реализирани след

...
Надявам се обещанията за съдебна реформа да бъдат реализирани след
Коментари Харесай

Зарков: Надявам се обещанията за съдебна реформа да бъдат реализирани след изборите

Надявам се обещанията за правосъдна промяна да бъдат осъществени след изборите, коментира  служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи за опити за напън от престъпни " престижи " върху родни магистрати.

" Ако живеем в превзета страна, не е след думите на основния прокурор. Обвиненията идват и от самите българи, че тя не се ръководи по реда на закона, а по неписаните правила на задкулисието ", разяснява служебният министър на правосъдието Крум Зарков в студиото на " Опорни хора " по Bulgaria On Air.

Той беше безапелационен, че в Министерството на правораздаването не е постъпвал сигнал за заплаха за живота на магистрат, както твърди основният прокурор.

" Ако има застрашени магистрати, Министерството на правораздаването, посредством своята Групово дело " Охрана ", ще ги охранява. Правили сме го и преди, би трябвало да подадат сигнал. Тези неща не се приказват по малкия екран, в случай че има такива неща, Министерство на правосъдието е изцяло квалифицирано и способно да отбрани българските магистрати, в случай че те са застрашени ", добави Зарков.

Министърът напомни, че основният прокурор Иван Гешев има собствена охрана.

" Прокуратурата приказва за хора с известни прякори, в случай че имат данни - да ги арестуват и обвинят. Не за първи път чуваме сходни стряскащи изказвания, в случай че са правилни неща, от тук нататък е значимо да следим какво следва. В пълномощията на прокуратурата е да противодейства на престъпността, да повдига обвинявания, да преследва и разкрива тези заприказва ", сподели още Зарков.

Той напомни, че едно от първите дейности на идващия парламент би трябвало да бъде приемането на значими законопроекти, измежду които опцията за следствие на основния прокурор.

" Министерството на правораздаването дълго време работи по законопроекта. Той е координиран с други ведомства, само че и с интернационалните специалисти, известната Венецианска комисия към Съвета на Европа. Според комисията законопроектът и механизмът, който предлагаме, е оптималното, което можем да създадем в сегашната законодателна рамка. Предложението е висш арбитър да може да води следствието против основния прокурор. Когато то завърши, той се връща на мястото, от което е пристигнал, висш арбитър. Той няма да зависи от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, по този начин е планувано, че да няма тласък да упрекна, нито да се тормози да го направи ", сподели още Зарков.

Като друга значима стъпка той уточни законодателната смяна, която ще задължи основния прокурор да дава по-голяма отчетност, поради че е с най-дългия мандат в страната - 7 година

" Основните партии на тези избори са изразили поддръжка на законопроектите, само че ще се зарадваме, когато и последният параграф бъде гласуван и признат от депутатите ", надява се правосъдният министър от служебния кабинет.

В диалога Зарков посочи също, че не знае за трети лист с българи, които ще попаднат под ударите на закона " Магнитски ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР