Надявам се да сме близо до пика на пандемията от

...
Надявам се да сме близо до пика на пандемията от
Коментари Харесай

Проф. Асен Балтов: Няма чисти от COVID-19 болници. Дано да сме близо до пика на пандемията

Надявам се да сме покрай пика на пандемията от COVID-19 и това са оптималните числа на новозаразени. Това съобщи в ефира на шефът на столичната незабавна болница " Пирогов "  проф. Асен Балтов. Той беше безапелационен, че маските са най-големият зложелател на ковид.

" Носейки маска, не разрешаваме разпространяването на аерозолите, в които се съдържа Коронавирус. Това ще ни помогне да облекчим работата на всички сътрудници в системата на опазването на здравето. Маските не пропущат аерозолите. Спекулации са, че вирусът, като премине през маските, ще ни болести. Носейки маска, понижаваме опцията да се инфектираме, а в случай че това се случи, рискът да го прекараме тежко понижава. Вече 8 месеца си приказваме за това, само че доста хора не схванаха, че не се опитваме да им ограничим свободите, а желаеме да се борим за тяхното здраве, само че и те би трябвало да създадат нещо, с цел да оказват помощ за нас. Изисква се обикновена дисциплинираност и ограничения ", добави той.

По думите му, се чака да се закупят още 1 млн. антигенни проби, като скоро те щели да станат безвъзмездни за всички. " Те оказват помощ да отсеем позитивните от негативните. Не можем да ги приравним към PCR-тестовете. Това не може да го направи България независимо, а би трябвало да се направи по решение на Европейския съюз ", добави проф. Балтов. Според него, и електронното направление за PCR-тестове ще влезе до края на месеца.

446 са леглата за пациенти с коронавирусна зараза в " Пирогов ", от които 46 са за реанимационно заболели и още 400 за приблизително тежки и тежки случаи. 337 от леглата към този момент са заети. " Не връщаме заболели. Имаме строга организация сред самите лечебни заведения и със Спешна помощ. Когато няма място за пациент с интубация да вземем за пример, вършим всичко допустимо той да бъде разпределен към друга болница. Пациентите от коли за спешна помощ се насочват незабавно ", безапелационен беше проф. Балтов. 

Той изясни, че пациентите се преглеждат в предтриажните зони и според от положението им или се хоспитализират, или им се назначава домашно лекуване. По думите му обаче, в доста от случаите хората, които идват в болница, са доста закъснели с търсенето на помощ и случаите са с летален край. Той уточни, че постоянно хората чакат да им мине и подценяват признаците като гърлобол и температура.

Директорът на незабавната болница разяснява и проблема със столичната онкоболница, където лекари и пациенти излязоха на митинг поради разкриването на COVID-отделение.  

" Това поделение е за онкоболни, които имат и коронавирусна зараза. Хората би трябвало да знаят, че няма болница, която да е " чиста ". Болните, които влизат, ние не знам дали са носители. Всички лечебни заведения вършим по този начин, че да имаме място където да се лекуват пациенти с COVID-19 и съпътстващи болести – инсулт и позитивен за Коронавирус, или хирургична интервенция и позитивен за Коронавирус ", разяснява проф. Балтов. 

По думите му няма късмет онкоболницата да се трансформира в COVID-болница, каквито страхове има измежду чиновниците в лечебното заведение. Според него няма по какъв начин болестта да се популяризира измежду останалите пациенти, в случай че се съблюдават ограниченията. 

Той изясни, че медиците се заразяват най-вече във външна среда. Проф. Балтов даде образец с " Пирогов ", където 400 чиновници са се срещнали с коронавирусната зараза и единствено седем са се разболели от COVID-отделението. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР