Надявам се да намерим с колегите ми модел за промяна

...
Надявам се да намерим с колегите ми модел за промяна
Коментари Харесай

Обмисля се нова формула за цената на водата

Надявам се да намерим с сътрудниците ми модел за смяна на формулата за цената на водата, която в настоящия си тип не подтиква ВиК сдруженията да понижават течовете и загубите на вода, и дадените от еврофондовете средства, вместо да водят до качествена услуга, дават мотив на водните оператори да желаят все по-големи покачвания на цените си. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев, който също по този начин се закани да скапе далаверата на държавния ВиК холдинг, който съгласно него цяла година от основаването си е приключил доста малко работа.

На конференция във вторник за свършеното до момента като екоминистър Личев разкритикува прилаганото от Комисията за енергийно и водно контролиране ценообразуване на ВиК услугите. Според него то даже подтиква сдруженията да имат повече загуби на вода, защото разделят разноските си върху по-малкото доставени на клиентите количества и по този начин реализират по-голяма цена. Конкретно той се възмути от това, че ВиК Монтана желае повишаване на водата в случай, че през последните години сдружението е получило 74 млн. лева безплатно от Предприятието за ръководство на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС) и Оперативната стратегия " Околна среда " и в желаната цена е вкарало и обезценка на добитите с европари активи.

Според него дотациите на ВиК бранша от страна на държавния и европейския бюджет би трябвало да имат тъкмо противоположния резултат и да водят до понижаване на цените на водата. Затова и ще се мисли за ново ценообразуване, само че не изпадна в елементи за желанията в тази посока.

11 млн. лева чисти доходи от Данък добавена стойност върху водната такса

Личев се възмути от това, че ВиК операторите начисляват Данък добавена стойност върху таксата за водоползване от язовирите, която заплащат на страната в размер на 2 стотинки за пространствен метър. Според него единствено от това водните сдружения получават годишни доходи от 11 млн. лева и " ги открадват ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР