Надявам се, че са отстранени всички нередности в „Емко“ и

...
Надявам се, че са отстранени всички нередности в „Емко“ и
Коментари Харесай

Министър Караниколов с извънредна новина за "Емко"

Надявам се, че са отстранени всички нередности в „ Емко “ и те по най-бързия метод ще си получат лиценза – за експорт и импорт. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов по БНР в коментар по проблема за оръжейното сдружение, което поради нередности краткотрайно загуби лиценза си.

Това провокира митингите на работещите в „ Емко “ от Трявна и Белица, които заподозряха сюжет за „ прилепяне “ на предприятието.

Министър Караниколов изрази вяра до началото на октомври проблемите в действителност да бъдат решени.

„ Беше получена информация от Министерство на вътрешните работи в Междуведомствения съвет, където не членувам единствено аз, а и вицепремиерът Каракачанов и още към 20 ведомства – службите за сигурност, Министерството на външните работи, Министерството на финансите – безусловно всички ведомства, които имат отношение към военно-промишления комплекс. В справките, които получихме, бяха установени нарушавания, свързани със предпазване на муниции – мисля, че това е ясно на всички и самите служащи и шефове на сдружението също потвърдиха, че има такива нередности, които те работят да отстранят и се надявам, че към този момент са го създали “, напомни министърът на стопанската система.

„ Такъв е законът, за жалост. Когато има проблем със съхранението е разумно да се разреши износа, с цел да могат да бъдат изнесени, само че пък в закона сега, текстът на нормативния акт споделя, че се стопират лицензите за експорт и импорт. Ако бяхме тръгнали да променяме закона и да се стопира лиценза за произвеждане, щяхте да кажете, че го вършим тъкмо за съответния случай “, сподели Караниколов.

По мотив идните значими оръжейни търгове, които наподобява ще бъдат изгубени за „ Емко “ и за които се твърди, че тъкмо те може да са възможната причина за офанзивите против сдружението, Караниколов разяснява, че в случай че в сдружението отстранят нередностите, довели до прекъсването на лиценза за експорт и импорт, те могат да се явят на търговете, първият от които е при започване на октомври.

„ Това е предварителна защита – законът е закон, не може другите сдружения от Военнопромишления комплекс да съблюдават безусловно всички правила, а едно сдружение да не ги съблюдава “, акцентира той и добави, че към момента не са отстранени всички установени нередности.

На 6-и октомврище има изключително съвещание на Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост, отдадено на „ Емко “.

Един от шефовете на „ Емко “ – Валентин Тахчиев, сподели, че не е оптимист за връщане на лиценза на 6-и октомври и упрекна Емил Караниколов, че споделя лъжи за сдружението. По думите на Тахчиев всички установени нередности от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) са отстранени.

„ Има констативен протокол, който ние сме изпратили на същия почитан министър. Същите тези (нередности – бел. ред.) ние сме ги отстранили, за което ви споделям, че има протокол на същата тази работа, която ги е установила – на 29-и август. И какво стана на процедура по-късно – значи, всеки ден идва инспекция и тази инспекция донажда нови, нови и нови условия, за които издава нови и нови наставления – ние попадаме в Параграф 22, сподели още Валентин Тахчиев, който счита, че страната съзнателно протака решението за връщане на лиценза за външна търговия.

Предприятието сега работи, защото лицензът за произвеждане, предпазване и търговия в страната не му е лишен – то работи, има контракти с други компании на територията на България, само че има един подобен проблем – с отнемането на лиценза за импорт и експорт ние няма по какъв начин да си доставяме съставни елементи за нашите произведения и те се изчерпват. Примерно след десетина – петнайсет дни ние ще изчерпим съставените елементи и няма по какъв начин да си внесем нови, изясни Тахчиев и предвижда, че на значимия оръжеен търг на 2 октомври предприятието ще бъде отстранено.

Така „ Емко “ ще загуби опцията да взе участие в договаряне на покупко-продажби за към 1 милиард $.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР