Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в

...
Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в
Коментари Харесай

Румен Радев: Доживяхме ГЕРБ да зове държавния глава да наложи вето

Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази опция в опит да сформират кабинет на демократичната опция дружно с другите партии, които показват упованията на хората за смяна. Това го чакат гласоподавателите вляво и всички демократи ", сподели президентът Румен Радев и уточни, че през днешния ден е значим ден за социалистичеката партия, тъй като би трябвало да реши по какъв начин да действа с връчването на третия мандат за сформиране на държавно управление. Президентът е в Първомай по случай празника на града. Пред публицисти той разяснява настоящата политическа конюнктура.

Дали е подготвен със състав на вероятно служебно държавно управление, Румен Радев не сподели и добави, че това ще стане ясно откакто мине конституционната процедура за сформиране на кабинет и в случай че парламентарно показаните партии не съумеят да образуват държавно управление.

Държавният глава изясни, че е издал указа за обявяване на изборните промени, защото кабинетът на Борисов "дълго е пречел на машинното гласоподаване и вота на българите в чужбина.

"Доживяхме ГЕРБ да приканва президента да наложи несъгласие. Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея, са евтина агитация. И преди, и в този момент президентът не избира, а назначава с декрет членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога да избера който и да било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които предлагат и ръководителя, и заместниците и секретаря на ЦИК. Разликата е в публичните съвещания. По новия закон те ще се организират не в Народното събрание, а в президентската институция. Така беше по закон и до 2014 година Няма никаква драма, а просто евтини спекулации “, разяснява още Радев.

На въпрос ще се оправи ли новият състав на ЦИК за възможни избори през лятото, Радев съобщи: „ Не мога да пояснявам, длъжни са да се оправят. Затова работя толкоз бързо. Ако има предварителни избори, с цел да се оправят, би трябвало тази нова ЦИК да встъпи в своята роля от първия ден след разпускането на Народното събрание. Това е залогът за триумф ".

На въпрос по кое време би насрочил избори, той съобщи: „ Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за сформиране на държавно управление. Чакаме развоя, всичко ще се реши тази седмица ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР