Надявах се да се стигне до ротация в управлението, тъй

...
Надявах се да се стигне до ротация в управлението, тъй
Коментари Харесай

Соломон Паси: Преговорите за коалиция бяха обречени

Надявах се да се стигне до ротация в ръководството, защото не беше изключено.

Tова съобщи някогашният външен министър и сегашен президент на Атлантическия клуб Соломон Паси пред БТВ след брифинга на преговорния екип на ГЕРБ, на който стана ясно, че партията няма да направи кабинет с първия мандат и няма да води договаряния за държавно управление с втория - на ПП-ДБ.

Най-важното във всички договаряния е откровеността, без да се чака същото от отсрещната страна, сподели още Соломон Паси.

По думите му доста малко се договаря за правила в ръководството, а освен за имената в държавното управление. Въпросът за уважението е - " пред дребния не се големей и пред огромния не се снишавай ", проучва Соломон Паси.

Според него договарянията за съдружно държавно управление пред телевизионните камери са били обречени на неуспех. " Вече няма какво да се направи. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, няма смисъл да се дава. Няма смисъл да се дават каквито и да било препоръки ", разяснява Соломон Паси.

Той чака евроатлантическата вероятност да остане и в идващия парламент.

 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха " асиметрични договаряния " - при такова състояние е невероятно да има пробив, счита Паси, който участваше в договарянията на България за участие в НАТО и Европейски Съюз.

" Или се прави контактна група на ниско равнище, или се вършат договаряния на най-високо равнище ", разгласи Паси, който преди време бе отпред на контактна група в Народното събрание дружно с Росен Плевнелиев. Нейната цел беше да сближи ГЕРБ-СДС с останалите партии в Народното събрание в края на 2022 година, само че това не се случи. " Предложи на колегата нещо, което той не е предполагал ", е рецептата на някогашния ни топ посланик. " При такива асиметрични договаряния (между ГЕРБ и ПП-ДБ) е доста мъчно високото равнище да предложи на ниското ", сподели той, намеквайки, че или Бойко Борисов е трябвало да договаря директно с ПП-ДБ, или Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов е трябвало да пратят група на по-ниско ниво при Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Мария Габриел.

Паси даде образец за тази техника на договарянията от своята кариера на посланик. " През 2004 година в Азербайджан имах мой другар - политически пандизчия - и още 130 пандизчии и трябваше да го измъкна. Отивам като ръководител на ОССЕ при президента Илхам Алиев. Казвам му: " Вижте, тези 130 пандизчии в пандиза не ви оказват помощ, а отвън пандиза няма да ви попречат. Извадете ги, а при всяка наша интернационална среща ще разгласявам това ваше достойнство пред целия свят. Освободи ги, удържахме на думата си, само че разговаряхме като еднакъв с еднакъв и можех да му предложа нещо, което да не чака ", сподели Паси.

" В тези асиметрични договаряния това е невероятно. Много малко се преговаряше към правила, а повече – към имена. Имената идват след правилата. Сложи правилото, въз основа на които ще бъдат избирани имената ", уточни грешката на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ той.

По думите му - фундаменталният въпрос не е на доверието, а на уважението. " Те беседват без почитание – през тв приемника и по тв приемника. Използват тв приемника вместо преговорна маса. Това е обречено на неуспех ", сподели Соломон Паси. Попитан какво би направил, в случай че можеше да избави договарянията в този момент, той отвърна: " Нищо. Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е изискал съвета. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, е ненужно. Те си подхвърляха топката – вие сте на ход, вие сте на ход. Това е техниката да играем на чест ". И още веднъж даде образец: " Ирландия не искаше да отваря посолството в София по бюджетни аргументи. Ирландският външен министър ни предложения в Ирландия, с цел да покаже, че 25 министри са му пристигнали на посетители. Задавам му следния въпрос: " Знаете ли кой е най-бързо растящият пазар в света на ирландско уиски? Отговор: България. И тъй като е България, отворете посолство в София ". Минаха няколко седмици и индивидът си удържа на думата. Ирландците имат високо възприятие за чест ". " Важно е да знаеш какъв е съперникът ти и каква техника да предложиш – дай, с цел да вземеш, или вземи, с цел да дадеш ", изясни Паси.

" Има три техники от висшия дипломатически пилотаж. Първо, да се слееш с съперника. Второ, техниката да хипнотизираш съперника – използвахме я в Северна Корея. Трябваше да пренеса известие да се откажат от огромна порция от нуклеарната си стратегия. Най-свещеното място за тях е мавзолеят на Ким Ир-Сен. Не се позволява пиле да прехвръкне. След всички договаряния им споделих – знаете ли аз къде работя? В офиса на Тодор Живков. Това ги вцепени, тъй като мислеха, че единствено човек от Марс би могъл да работи на такова свещено място. Най-важното във всички договаряния е откровеността – бъди прям с отстрещната страна, без да очакваш същото от нея ", приключи Соломон Паси.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР