Надя Тодорова ни радваше със своите култови реплики в редица

...
Надя Тодорова ни радваше със своите култови реплики в редица
Коментари Харесай

Да си спомним за Надя Тодорова, която измисли култовото „Роднина-милиционер, роднина-милиционер“

Надя Тодорова ни радваше със своите паметни реплики в редица български филми. Всички помним тази крилата фраза от кино лентата „ Опасен сексапил “. Оказва се, че тя не е на сценаристката Свобода Бъчварова, а хрумва на самата актриса Надя Тодорова по време на фотосите на продукцията.
„ Двамата с Георги Русев умувахме по какъв начин да запушим устите на тези, които ще ни завиждат за зетя полицай. Шегувахме се по какъв начин ще подредим гостите на трапезата и аз подметнах: „ Ами да ги сложим родственик – полицай, родственик – полицай “, разказваше приживе огромната актриса Надя Тодорова.
Тя сграбчва вниманието на публиката, въпреки да не е играла основни функции в родното кино. Тя бе емблематичната екранна партньорка на Тодор Колев и на Стефан Данаилов, като с последния се чуваше до последно, а той постоянно е споделял, че Надя му е на шанс.

Надя Тодорава е родена на 1 ноември 1925 година в Асеновград. Тя не става незабавно актриса, а слават я застига едвам на близо 50-годишна възраст. Първоначално играе в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 година с кино лентата „ Трудна обич “. Играе в над 40 кино лентата, сред които „ Записки по българските въстания “, „ Снаха “, „ Войната на таралежите “, „ Дами канят “, „ Опасен сексапил “, „ Вчера “, „ Адио, Рио “, „ Двойникът “, „ Господин за един ден “.
Чаровната ни актриса в действителност първо записва право в Софийския университет. Тайно от родителите си се явява на кастинг в родния Асеновград за ролята на Жулиета. И тогава театърът я завладява.

Години по-късно я открива родното кино. И режисьорите като че ли стартират да наддават за актрисата, когато тя към този момент е към 50-е години. В нея всичкобеше огромно – и габаритите, и геният, и сърцето, и възприятието за комизъм, описват хора, работили с Надя Тодорова.

Най-често я снима Иван Андонов. За него тя бе в графата му “любими актьори ”.

Когато през 1977 година Младен Киселов става шеф на Сатиричния спектакъл, кани Надя Тодорова в трупата му. Тя мисли дълго, само че най-после отхвърля и остава в Асеновград, с цел да гледа болните си родители.

С Никола Теменугов се женят през 1952 година През 2002-а означават златната си женитба с църковен брак. След гибелта на брачна половинка си през 2009 година Надя Тодорова отива да живее в чешката столица, където щерка й Антоанета работи. В Прага и си отиде огромната актриса на дребни функции в българското кино Надя Тодорова през 2016 година

Нека си спомним за тази огромна жена с част от незабравимите й реплики в киното:

„ Вземи ме, лодкарьо, на своята ладия лека “.

„ Сериозно, Екиме, да вземем да забегнем с тебе някъде, да изоставим тоя прованс. Не случих с моите бракове, не случих – първият се оказа алкохолик, вторият ме обърка професионално. Ми аз имам златна специалност, фризьорка. Заради него напуснах. Искал да става белетрист; пък е алергичен – не ми дава да употребявам никакви гримове, целият се изприщва “

„ Ми говорителките, не ги ли видиш какви са чуми в главите, една свястна фризьорка нямат. “

„ Един мъж би трябвало да яде доста “

„ Пуснаха чушки, до обяд щяха да свършат “

„ Малко грис халвичка? “

„ Ей, някой да не е не запомнил отворен прозорец? Няма да го заплащам аз! “

Инфо: Кмета

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР