Надцакване за оставки в ръководството на Националната здравноосигурителна каса се

...
Надцакване за оставки в ръководството на Националната здравноосигурителна каса се
Коментари Харесай

ГЕРБ и ПП-ДБ се надцакваха с оставки в НЗОК: Парламентът освободи управителя

Надцакване за оставки в управлението на Националната здравноосигурителна каса се състоя в Народното събрание сред довчерашните сътрудници в ръководството - ПП-ДБ и ГЕРБ с Движение за права и свободи. Първо оставката си, подадена преди пет месеца, отдръпна подуправителят на НЗОК Момчил Мавров, номиниран от ГЕРБ - още през вчерашния ден, а тази заран я е отдръпнал и шефът Станимир Михайлов, препоръчан на поста от ПП-ДБ.

Изненадващо в пленарната зала беше вкарана точката за освобождението на шефа на НЗОК Станимир Михайлов, откакто той подаде оставка преди пет месеца дружно с подуправителя Момчил Мавров. В края на ноември 2023 година ПП-ДБ и ГЕРБ първо се скараха около избора на двамата, откакто първите избраха Михайлов за шеф, а вторите избраха Мавров за подуправител. В последна сметка тогава потушиха напрежението, като се споразумяха и двамата да подадат оставки.

Това се случи, а те продължиха да ръководят Касата в оставка до през днешния ден, когато в залата с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия оставката на Станимир Михайлов беше призната. От ПП-ДБ стачкуваха, че Михайлов я е отдръпнал и е подал заявление за това в деловодството на Народно събрание в 10:12 часа тази заран. Управителят в оставка пристигна в пленарната зала и е желал да приказва, само че не му е било обещано правото да изрази волята си, упрекнаха от ПП-ДБ.

Вместо това оставката му беше гласувана от 116 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Има Такъв Народ и " Възраждане " не участваха във вота, откакто от ПП-ДБ ги упрекнаха, че са в колаборация с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Никой не е съобщил, че ще има изключителна точка ", съобщи от трибуната Настимир Ананиев. Той оповести, че през вчерашния ден следобяд след съвещанието на здравната комисия незабавно е изтеглил оставката си и подуправителят на НЗОК Момчил Мавров. И упрекна Има Такъв Народ и " Възраждане, че работят за ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" Подуправителят през вчерашния ден се отхвърля от оставката. Противно на това точката се вкарва ", реагира и Искрен Митев. И се обърна към поддръжниците на Има Такъв Народ и " Възраждане ": " Всеки път, като си помислите, че Има Такъв Народ и " Възраждане " са опозиционни, да знаете, че те ще гласоподават каквото им кажат Пеевски и Борисов ", съобщи депутатът от ПП-ДБ.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че точката е включена за разглеждане и оставката би трябвало да бъде гласувана, а от Има Такъв Народ заявиха, че няма да вземат участие във вота.

След гласуването съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков упрекна, че протичащото се в Народното събрание " стартира да намирисва на тирания ". " Михайлов е тук, в залата. Да каже - това ли е неговата воля, или не ", съобщи Петков и посочи, че шефът на Здравната каса я е декларирал документално, само че " не му дават да бъде изслушан ".

" Председателят не се съобрази. Г-н Михайлов беше в залата и искаше да съобщи каква е фактически неговата воля ", съобщи Мирослав Иванов и упрекна Росен Желязков, че по най-бързия метод е приложил процедурата с къси диспути и бързо гласоподаване. От ПП-ДБ подсетиха, че казусът е еднакъв с отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата, като допуснаха, че още веднъж Конституционен съд ще го възвърне на поста.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР