Надпреварата за осми президент на Кипър ще продължи след още

...
Надпреварата за осми президент на Кипър ще продължи след още
Коментари Харесай

Христодулидис срещу Мавроянис на втори тур на президентските избори в Кипър

Надпреварата за осми президент на Кипър ще продължи след още една седмица, откакто някогашният външен министър на средиземноморския остров Никос Христодулидис се очерта като водач, само че не съумя да получи задоволително поддръжка, с цел да завоюва изрично.
Никос Христодулис
49-годишният самостоятелен кандидат-президент ще се изправи против Андреас Мавроянис, деец посланик от кариерата, подкрепян от лявата партия " Акел ", на втори тур на 12 февруари.

Резултатите, оповестени от Министерството на вътрешните работи, демонстрират, че Христодулидис е спечелил 32,04 % от гласовете на изборите в неделя, а съперникът му е посочил ненадейно мощен резултат от 29,6 %.

След преброяването на всички гласове Неофиту, повдигнат от дясноцентристката партия " Диси " изостава с 26,11 %. Резултатът се смята за изненада, защото Мавроянис беше считан за новобранец.

За победа на първи тур е належащо претендентът да събере повече от 50 % от гласовете.

Христодулидис, който се отдели от " Диси ", с цел да води лична акция благодарение на партии, които обичайно са твърдо настроени към договарянията за разрешаване на десетилетното разделяне на страната, беше апетитен за победител, макар че се предвиждаше, че първият тур няма да излъчи явен победител.

" В деня след изборите всички би трябвало да сме обединени ", сподели той пред кореспонденти, откакто пусна бюлетината си в родния си град Пафос в югозападната част на острова, дружно със брачната половинка си и четирите си дъщери. " Изборите ще приключат, само че провокациите и проблемите са пред нас ".

Рекордните 14 претенденти се състезаваха за президентския пост. Сред тях беше и водещият юрист по правата на индивида Ахилеас Деметриадис, който водеше акция за ускорение на мирните договаряния с интернационално изолираната общественост на кипърските турци, живеещи от другата страна на следената от Организация на обединените нации линия на преустановяване на огъня. Деметриадис получи 2,1 % от гласовете./БГНЕС

Никозия / Кипър
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР