Надпреварата за Белия дом през 2024 г. може да се

...
Надпреварата за Белия дом през 2024 г. може да се
Коментари Харесай

Байдън навършва 80, а американците се питат кога човек е твърде възрастен

Надпреварата за Белия дом през 2024 година може да се окаже нещо невиждано в Съединени американски щати, където на респект е младостта, само че и където милиони американци, в това число и президенти, не престават да работят доста след навършването на 65 години, когато хората нормално се пенсионират.

Роналд Рейгън бе на 77 години, когато напусна Белия дом, само че на 20 ноември президентът Джо Байдън навършва 80 години и ще бъде на 86 в края на своя втори четиригодишен мандат, в случай че завоюва подобен. Ако главният му евентуален конкурент, републиканецът Доналд Тръмп, завоюва идните президентски избори през 2024 година, той ще е на 82 години в края на мандата си.



Населението на Съединени американски щати е застаряващо и работи до по-късна възраст. Очаква се жителите на възраст от 65 години или повече да се удвоят от 52 милиона през 2018 година до 95 милиона през 2060 година До 2026 година повече от един на всеки четирима мъже над 65 години към момента ще бъде работещ, планува неправителственото Бюро за информации за популацията.

Все отново някои американци имат терзания поради напредналата възраст на двамата хипотетични претенденти на изборите през 2024 година

Докато 71 % от демократите считат, че Байдън  е с „ с избистрен разум и  може да се оправя с провокации “, то 46 % споделят, че за него може да се окаже непостижимо да се кандидатира за президент през 2024 година, демонстрира изследване на Ройтерс/Ипсос, извършено предходната седмица. Двадесет и шест % от републиканците считат, че възрастта на Тръмп би му попречила да взе участие в изборите.



Като изключим политическата принадлежност, 68 % от взелите присъединяване в изследването считат, че Байдън не би се справил с предизвикването след две години, а 49 % споделят, че считат същото за Тръмп. Проучването показва още, че към 86 % от американците настояват, че горната граница за заемане на президентския пост би трябвало да е 75 години или по-малко.

Словесните препъвания на Байдън, както и склонността му да се отклонява от авансово направените текстове по време на изказвания онлайн са употребявани от републиканските му критици като доказателство, че той е към този момент прекомерно възрастен за тази работа. Застъпниците му настояват, че президентът, превъзмогнал заекване в детството си, от десетилетия импровизира в обществените си речи.

Перспективата за втори мандат на Байдън се ускори тази седмица, откакто демократите се показаха по-добре от предстоящото на междинните избори за Конгреса на Съединени американски щати и на изборите за губернатор.

Относно терзанията за възрастта на Байдън в навечерието на осемдесетия му рожден ден Белият дом сподели, че неотдавнашните му достижения приказват сами за себе си. „ Както сподели Байдън през 2019 година: Стойте и гледайте “, отговори представителят Андрю Бейтс.

„ Оттогава той завоюва повече гласове от всеки различен в американската история, реализира изключителни триумфи в основаването на работни места, накара огромните корпорации да заплащат своя дял в налозите, упълномощи програмата „ Медикеър “ да договаря за по-ниски цени на медикаментите, подписа най-значителната промяна по отношение на оръжията от 30 години насам и най-голямата инвестиция за инфраструктурата от 50-те години насам “, сподели Бейтс и го дефинира като „ най-големите достижения в областта на законодателството  на който и да е президент от времето на Линдън Джонсън насам ". „ Продължавайте да гледате “, добави той.

Някои покровители на Байдън споделят, че се радват на триумфите на демократите, само че въпреки всичко не са сигурни що се отнася до възможен идващ мандат.

„ Мисля, че той свърши страхотна работа през времето, което имаше “, споделя жителят от Илинойс Пол Кленк. „ Не съм сигурен дали човек на над 80 години би могъл да бъде президент. Не мога да си показва по-трудоемка работа от тази. “

Други назовават рецензията към възрастта на Байдън дискриминация. „ Има хора, които даже на 60 не би трябвало да припарват до политическата власт “, споделя в изявление 86-годишната Катрин Стимпсън от Ню Йорк. „ Мисля, че шегите и подигравките към него са възрастова дискриминация. Нека съдим по обособения човек. “

В изявление за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си Байдън получи въпрос, обвързван с рождения му ден и реагира по метод, който може би е прочут на всеки над 50 години – отвод да повярва. „ Дори не мога да кажа на какъв брой години ставам, не мога да изрека тези думи “, сподели той.

Байдън съобщи, че въпросите за възрастта му са „ безусловно законни “, само че все пак има намерение да се кандидатира за идващ мандат.

Застаряваща Америка, застаряващи водачи

Средната възраст на досегашния състав на Конгреса е една от най-високите в историята на Съединени американски щати, повече от половината членове на Камарата на представителите и две трети от тези на Сената са част от поколението на бейби бумърите, родено сред 1946 година и 1964 година, сочи изследване от центъра „ Пю рисърч “.

Някои от членовете на Конгреса са връстници на Байдън и Тръмп. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси е на 82 години. Мич Макконъл, който оглавява Републиканската партия в Сената, е на 80 години, а 89-годишният сенатор републиканец в щата Айова Чък Грасли предишния вторник завоюва нов шестгодишен мандат.

Американците не са напълно удовлетворени от тази обстановка. Две трети от взелите присъединяване в изследването поддържат концепцията да се сложи горна възрастова граница за лицата, заемащи длъжности на федерално равнище, в това число президент, членовете на Конгреса и съдиите от Върховния съд, демонстрира изследване на Ройтерс.

Въпреки всичко Байдън не е измежду първите 10 най-възрастни сегашни водачи в света. Класацията е водена от 89-годишния президент на Камерун Пол Бия и включва още 82-годишната кралица на Дания – Маргрете Втора.

„ Има причина другите общества да търсят мъдрост и насоки у възрастното потомство. То има опит, който не трябва да се омаловажава “, споделя Дебора Кадо, един от шефовете на Центъра за проучване дълголетието на Станфордския университет.

Кадо и други специалисти по въпросите, свързани със стареенето, споделят, че не са забелязали признаци Байдън да не е в положение да извършва отговорностите си.

Стюарт Джей Олшански, специалист по въпроса със стареенето в Илинойския университет в Чикаго, декларира, че Байдън може да е измежду тези възрастни американци, които имат менталните функционалности на хора, които са с десетилетия по-млади.

„ Възрастта се трансформира в оръжие и хората от другата партия, която и да е тя, постоянно ще пробват да кажат, че в този човек има нещо сбъркано “, споделя той и от името на всички, които се занимават с проучването на възрастта, прикани да не се употребява като оръжие.

Проучването на Ройтерс/Ипсос бе извършено онлайн на британски език в Съединени американски щати и получи отговори от 1003 пълнолетни лица, в това число 468 демократи и 342 републиканци. Статистическата неточност е в границите на 4 %. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР