Надпис CRIME (престъпление) изписаха активисти на международната природозащитна организация Грийнпийс

...
Надпис CRIME (престъпление) изписаха активисти на международната природозащитна организация Грийнпийс
Коментари Харесай

От ТЕЦ Марица 3 искат наказателна отговорност за активистите на Грийнпийс, които написаха Престъпление на комина

Надпис CRIME ( " закононарушение " ) изписаха деятели на интернационалната природозащитна организация " Грийнпийс " върху постройката на 50-метрова охладителна кула в Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) " Марица 3 " в Димитровград, която е обвързвана с Ковачки.

Акцията им стартира рано сутринта през днешния ден и бе осъществена от шестима алпинисти, които се спуснаха с въжета от покрива на топлообменника до мястото за посланието, с което се желае затваряне на мощността на въглища.

Участниците в акцията са от България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния.

" Осъществяваме кротичък митинг за правата на жителите да дишат чист въздух ", изясни за Българска телеграфна агенция Велислава Микова от " Грийнпийс - България ".

" Настояваме България да се откаже от въглищата до 2030 година. Този тец има пренебрежим принос към енергийната система. В същото време създава електричество с цената на голямо замърсяване ", разясни Микова.
Тя прикани Министерството на околната среда и водите да отнеме разрешителното на предприятието, тъй като то не може да съблюдава изискванията в него и замърсяването е систематичен проблем тук от години. Тя напомни и голям брой недоволства на поданици на Димитровград, когато централата е в работен режим.

" Сезираме прокуратурата за нелегално влизане в частна благосъстоятелност и навлизане в дружество със уреди с нараснала заплаха ", се споделя в публикуваното от сдружението мнение. " Ще търсим от уредниците административна и наказателна отговорност, както и компенсации ", сподели за Българска телеграфна агенция юристът на централата Юлиян Семерджиев. Той разясни, че сдружението ще генерира извънредно съществени механически и стопански загуби.

От ТЕЦ-а считат още, че става дума за рискова PR-акция на интернационалната организация, " рискова освен за живота и здравето на уредниците, само че и за служащите и чиновниците на сдружението ", като акцентират, че почитат правото на кротичък митинг, само че всевъзможни прояви на вандализъм против частната благосъстоятелност са незаконни.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР