Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде

...
Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде
Коментари Харесай

Премиерът: Като надграждаме електропреносната система, правим България енергиен лидер

Надграждаме електропреносната ни система по най-хубавия метод, с цел да бъде България водач и в тази сфера. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който посети подстанцията към варненския мрежови експлоатационен регион на Електроенергийния систематичен оператор. През подстанцията минава електропроводът към подстанция „ Бургас “ до подстанция „ Марица-изток “, който е разгласен за обект от общ европейски интерес, защото е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от предпочитания енергиен кулоар „ Север – Юг “. 150 километра от електропровода са към този момент в употреба, пуснати три месеца предварително.

Министър-председателят Бойко Борисов означи, че с построяването на плана се дава отговор на потребностите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от голяма изгода. Борисов посочи още, че 60 милиона лв. от инвестицията за сектора на стойност 120 млн. лева са безплатна помощ от Европейски Съюз и по линия на европейския финансов „ Механизъм за Свързване на Европа “. Общо планът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят Бойко Борисов беше безапелационен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ България ще може да бъде енергиен водач.



Електропроводът е един от петте основни плана от общ европейски интерес, чиято реализация ще усили с над 1000 MW преносната дарба на предпочитания кулоар „ Север-Юг “. Изграждането на тези планове ще укрепи мрежата в Източна Европа, за диверсификация на доставките в страните от района, както и присъединение на нови ВЕИ, в България, Румъния и Гърция, като по този метод ще обезпечи условия за реализиране на европейските и национални цели в региона на възобновимата сила и понижаване на измененията в климата в дълготрайна вероятност. Увеличаването на трансграничния потенциал директно въздейства и върху обединяванията на електроенергийните пазари в района и присъединението на България към общия европейски енергиен пазар.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР