Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества

...
Надеждни, компактни, ергономични, мощни - как се постигнат тези качества
Коментари Харесай

Дядо Макаров: Защо Русия 30 години не може да замени остарелия пистолет

Надеждни, компактни, ергономични, мощни - по какъв начин се реализиран тези качества дружно, пробвайте дизайнерите на армейски револвери по целия свят. През март от " Калашников " оповестиха, че пускат от произвеждане на нов револвер ПЛ-15 - " Лебедев ", който може би ще замести ПМ - " Макаров ".

Достойна опция на " ПМ " се търси от 90-те години на предишния век, само че до момента нито едно решение на съветските оръжейници не се е наложило като почтена опция. От какъв тип револвер се нуждае съветската войска и за какво превъоръжаването е спряно, написа РИА Новости.

Пистолетът на Макаров е създаден преди 70 години, само че към момента остава най-широко публикуван в страната. Замяната му с по-модерно късоцевно оръжие беше премислена през 80-те години на предишния век. Както войната в Афганистан сподели, ПМ към този момент не подхождаше на армията. Експертите показаха като негови недостатъци едва навлизане, посредствена акуратност, дребен размер на пълнителя.

Участвалият във войната в Афганистан, подполковник Владимир Николаев споделя: " Нямахме огромен избор - или " Макаров ", или по-мощния, само че прекомерно тежък " Стечкин ". Всички разбрахме, че е нужен някакъв компромис - нещо по-силно от ПМ, само че не толкоз обемисто и тежко ".

Една година след изтеглянето на войските от Афганистан в Съюз на съветските социалистически републики стартира работа по основаването на нов главен револвер за съветската войска с по-голям диаметър. Разработват се по едно и също време три модела " Яригин " (ПЯ), " Сердюков " (ПС-1) и револверът на Грязев и Шипунов (ГШ-18).

Пистолетът на Яригин е признат на въоръжение през 2003 година. Освен от армията е закупен от ФСБ, Министерство на вътрешните работи няколко други федерални служби. Но за времето на неговата употреба в армията той получи нееднозначна известност.

" Пистолетът " Яригин " има прерогативи като пробивност и съдържимост на пълнителя, само че отстъпва доста на " Макаров " по надеждност, а и е с по-голям размер и тегло. Това бе първия опит на нашите конструктори да създадат пълностоен револвер с по-голям диаметър, само че резултатът, съгласно мен, бе несполучлив ", счита основният редактор на списание " Калашников " Михаил Дегтярев.

Друга уязвимост на ПЯ е честото засичане при пукотевица. Някои го изясняват с неприятното качество на боеприпасите, само че наподобява казусът не е единствено в тях. През юли 2016 година Министерството на защитата разгласи желанието си да трансферира армията на нов главен деветмилиметров револвер. Що се отнася до револверите СР-1 и ГШ-18, те въпреки и официално признати на въоръжение се създават в алегорични размери.

 Снимка 345702
Източник:

Твърде строги условия

Положението на пръв взор е парадоксално. Русия заема водеща позиция на международния оръжеен пазар, само че за съвсем 30 години тя не може да сътвори елементарен и благонадежден револвер. Според специалисти, има доста справедливи аргументи за това.

В реалност револверът не е толкоз просто произведение, изяснява специалистът по дребни оръжия, интернационалният занаятчия на спорта, Андрей Кирисенко. Много страни мечтаят за собствен револвер, само че не могат да го разработят и произведат. Например Франция и Англия, които създават ракети, самолети, подводници и танкове, внасят револвери за своите армии и други служби.

Арабските емирства похарчиха за разработка на револвер " Каракал " с привличането на европейски експерти 300 милиона $, само че планът може да се счита за несполучлив.

Според специалиста в последна сметка Русия в никакъв случай не е имала револвери на водещо международно равнище.

Друга причина са драконовите условия към надеждността, обичайно предявявани от съветската войска за дребните оръжия.

" Сигурен съм, че един от най-популярните револвери в света - австрийският " Глок " - няма сполучливо да премине теста ЦНИИТОЧМАШ. Но това не значи, " Глок " е неприятен револвер. Нашите условия за надеждност са най-прецизните в света, дори прекомерно претенциозни, счита Андрей Кирисенко.

Шансовете на ПЛ-15 да стане главен армейски револвер специалистите правят оценка задоволително високо. Точните бойни характерности на оръжието към момента не са разкрити, въпреки всичко новият револвер би трябвало да премине тестов цикъл и опит от военна употреба.

Основното качество на новия съветски револвер би трябвало да бъде надеждността, споделя Михаил Дегтярев. Друг значим миг е неговата дарба да промива естествени и изкуствени загради и специфични екипировки. За това би трябвало да бъде приспособен за пукотевица с муниции с нараснала мощ. И да не се не помни неговата общи габаритни характерности - револверът е спомагателно оръжие, множеството време то е баласт за боеца. А за него всеки непотребен грам е значим.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР