Надеждите на управляващата партия Сириза са след края на спасителните

...
Надеждите на управляващата партия Сириза са след края на спасителните
Коментари Харесай

Гърция се връща на първичния пазар на облигации

Надеждите на ръководещата партия Сириза са след края на избавителните ограничения Гърция да може да разчита напълно на приходите от налози и облигации, с цел да задоволява финансовите си потребности.

Още по тематиката
Унгарската OTP продължава експанзията си в Централна Европа

Вярно или не

Договорът с Македония е наложително изискване България да успее да остави позитивен отпечатък на Западните Балкани

Все повече български моторни и ветроходни лодки се местят за непрекъснато в Северна Гърция

Гърция ще търси поддръжката на финансовите пазари за повторно след началото на рецесията в страната посредством емисията на държавни облигации, оповестява гръцката Държавна организация за ръководство на дълга. След 3 години спиране, гръцки облигации още веднъж ще се предложат на първичния пазар, събитие, което анализаторите възприемат като значим знак за съвземането на гръцката стопанска система. Облигациите ще бъдат с матуритет 2022 година и рентабилност от към 4.75%, написа Financial Times.

Облигациите като опция

Големи банки като BNP Paribas, Merrill Lynch, Bank of America, Citi и други са заинтригувани в придобиването на гръцките облигации, като за задачата съгласно данни на FT, са заделени над 6 милиарда евро. За момента цената и количеството на издадените облигации към момента не са избрани, само че хипотетичната рентабилност от към 4.75% е доста по-ниска от 4.9-те% рентабилност за последната емисия на гръцки облигации през 2014 година, което е симптом за възходящо доверие в гръцката стопанска система, която изпитва съществени усложнения през последните години.

От 2010 година насам Гърция разчита най-вече на избавителни средства, обезпечени й от Европейския съюз, и с известни условности съвсем не участва на пазара на облигации. Понастоящем обаче, издаването на скъпите бумаги съставлява сериозна опция за Атина да се приготви за времето след края на август 2018 година, когато завършва проектът за финансова поддръжка на Европейския съюз, и за последващите периоди за издължаване през 2019г.

Съмненията и апелът на МВФ

Съмненията към гръцката стопанска система обаче не могат да бъдат разсеяни толкоз елементарно. Въпреки че във финансово отношение страната към този момент втора поредна година демонстрира признаци за усъвършенстване, мнозина остават скептични, че тя ще успее да се оправи с насъбраните отговорности към външни страни, възлизащи на над 323 милиарда евро или близо 180% от Брутният вътрешен продукт на страната. В резултат на това, Международния валутен фонд (МВФ), който е и вторият максимален заемодател на Гърция след Европейския съюз, на няколко пъти лобира Брюксел да принуди средиземноморската страна да преструктурира дълга си за да усъвършенства своята кредитоспособност. Това обаче не се случи.

От Държавната организация за ръководство на дълга, обясниха, че част от средствата, генерирани от новите облигации ще бъдат употребявани за погасяването на отговорностите по издадените през 2014 година скъпи бумаги, които са с падеж 2019 година и са на стойност 3 милиарда евро. По този метод няма да се усили количеството на държавния дълг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР