Надеждите на Цеков са до края на 2024 г. да

...
Надеждите на Цеков са до края на 2024 г. да
Коментари Харесай

Без акт 16 е пуснат нов участък от магистрала Европа frognews.bg

Надеждите на Цеков са до края на 2024 година да бъде открит и последният сектор от автомагистрала " Европа ", който свързва Сливница със София.

По думите на районния министър секторът сред Калотина и Драгоман е бил изпълнен в релативно къс, само че извънредно тежък интервал поради Коронавирус рецесията, високата инфлация и политическата неустойчивост.

 

От своя страна министърът на превоза Георги Гвоздейков е прецизирал, представен от Министерство на регионалното развитие, че евросредствата за цялата автомагистрала " Европа " са близо 590 млн. лева, от които 424 млн. лева са по линия на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура ", а 165 млн. лева са обезпечени от механизма за обвързвана Европа. Отбелязал също, че допреди няколко години пътуването от София до Калотина е отнемало часове, а през идната година това разстояние щяло да се изминава за под половин час.

 

Отсечката е с по две ленти за придвижване и една спешна лента в двете направления с общ габарит 25.5 м. Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлеза и подлеза, надлез за диви животни и други Построени са укрепителни стени по целия сектор и е изпълнена промяна на коритото на р. Ежовица, като в права от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката.

 

Реконструкцията на сектора стартира през февруари 2020 година По време на строителните работи придвижването по първокласния път Калотина - София не е спирано. По съществуващия първокачествен път минава натоварен трафик, като единствено през дейния туристически сезон от май до септември всяка година минават по към 500 хиляди транспортни средства на месец.

Трасето е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. То е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

Изпълнител на сектора от Калотина до Драгоман е Обединение " СТРАБАГ БПА " ДЗЗД, в което са " Щрабаг ", " Страбаг Сп. з.о.о., Полша " и " Битумина ГмбХ-България ". Стойността на контракта е 164 990 260 лева с Данък добавена стойност.

На 12 май стартира построяването и на последния сектор от " Европа " сред Сливница и Софийския околовръстен път. Общата дължина на правата е 16.5 км, само че строителството се извършва в близо 13-километрова права, за която има приключени отчуждения и издадени позволения за градеж. След теренното застраховане на обекта ще продължи работата и по останалата част.

Последният сектор от Автомагистрала " " Европа " минава по напълно ново трасе сред Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна дъга. Ще бъдат построени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - " Костинброд " и " Мрамор ".

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР