Надеждите, че вдигането на лихвите ще охлади потреблението и това

...
Надеждите, че вдигането на лихвите ще охлади потреблението и това
Коментари Харесай

Високите цени на горивата носят зимен ценови шок

Надеждите, че повдигането на лихвите ще охлади потреблението и това ще укроти инфлацията, може да бъдат попарени от безценен дизел. Всъщност има огромна възможност високата цена на горивата да докара зимен ценови потрес, написа „ 24 часа ”.

В момента междинната цена у нас е 3,33 лв. за литър и единствено от началото на октомври се е качила с 10 ст. И това е една от най-ниските цени в Европа - единствено в Полша и Малта цените са по-ниски. В огромна част от западноевропейските страни по бензиностанциите дизелът се продава за над 4 лв.. Рекордьори са скандинавските страни - там литър коства сред 4,32 и 4,83 лева

И повишаването ще продължи, тъй като с наближаването на зимния сезон търсенето се усилва. Големи търговци не изключват и у нас да се стигне до цена от 4 лв. за литър. Икономически модели демонстрират, че всяко повдигане на горивата с 10% води до покачване на инфлацията с 1%. Ако прогнозата за повишаване на дизела до 4 лв. се окаже вярна, това ще значи, че единствено от това към цените ще бъдат добавени още 3% при вече натрупана инфлация от близо 19 на 100.

Почти всяка рафинерия при преработката на нефт създава 50-55% бензин, 35% дизел и останалото е пропан-бутан, мазут и други артикули. Което значи, че няма по какъв начин да се усили производството на дизел за сметка на останалите типове гориво.

А повишаването му качва цените на всичко - от разноските за отопление на дома до продуктите, които се купуват всекидневно. Дизелът е главно гориво за превоза на артикули - употребява се от камиони, влакове и кораби, че даже и от самолети, тъй като така наречен джет гориво е производно на газьола. Повечето от икономистите дефинират дизела като мотор на международната стопанска система, само че войната в Украйна мощно разклати равномерната работа на този мотор поради нарушените доставки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР