Надеждата е трудна за изоставяне след пожара в Мауи, тъй като шансовете за събиране с все още липсващи любими хора намаляват

...
ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Дните на чакане стават все по-трудни
Коментари Харесай

ЛАХАЙНА, Хавай (AP) — Дните на чакане стават все по-трудни и по-трудни, тъй като шансовете стават все по-дълги и по-дълги , но Кевин Баклиг остава невъзмутим в търсенето на съпругата си и нейните родители, изчезнали от 8 август, когато горски пожар погълна и изравни с земята хавайския град Лахайна.

Той обикаляше от един приют в друг надявайки се непознати да разпознаят лицата на листовките, които носи със себе си. 30-годишният Баклиг е карал напред-назад до Лахайна, отчаяно търсейки всичко, което може да го отведе до съпругата му Анджелика и нейните родители Джоел и Адела Вилегас. Шестима други роднини, живеещи в съседство, също остават в неизвестност.

„Няма да се откажа, докато не ги видя“, каза той. „Разбира се, че се надявам да ги намеря живи. ... Какво друго мога да направя?“

Дори когато се опитва да звучи оптимистично, гласът му е сдържан.

„Търсих и търсих — в Лахайна, навсякъде ”, каза Баклиг, говорейки на илокано, диалект на северните Филипини.

Пожарът отне десетки животи и унищожи стотици домове, включително къщата, която семейството на Баклиг купи преди три години на улица Копили, около 15 минути пеша до историческата улица Фронт Стрийт, някога оживен туристически център, но сега мрачна улица със сплескани сгради, облицовани с овъглени превозни средства.

Останките на 114 души са открити, като повечето от тях все още не са идентифицирани . Губернаторът на Хавайските острови Джош Грийн каза, че броят на загиналите вероятно ще нарасне през следващите дни, тъй като старателното търсене на останки продължава в купчините от развалини и пепел в Лахайна, крайбрежна общност от 12 000 души и туристическа гореща точка на Мауи.

Длъжностни лица признават, че нямат точен брой на изчезналите. Много от първоначално обявените за неизвестни впоследствие са локализирани.

Екипите са пресели около 60% от зоната на пожара, каза администраторът на FEMA Дийн Крисуел в събота.

„Напредваме, и ние ще продължим да бъдем с хората на Хаваите на всяка крачка от пътя“, каза Крисуел. Агенцията одобри близо 7 милиона долара за подпомагане на повече от 2000 домакинства, включително 3 милиона долара под наем.

Повече от 1000 федерални служители са на Мауи, почти половината от които са назначени да помагат в търсенето на останки, Белият дом каза.

Говорител на окръг Мауи, Махина Мартин, каза в събота, че властите, участващи в издирването, работят за съставяне на списък на изчезналите и продължават да проверяват събраната информация.

Единственият публично достъпен списък е съставен от добри самаряни, които се надяват да свържат семейството с любимите хора, но не винаги е актуален.

Президентът Джо Байдън е планиран да посети Лахайна в понеделник, за да разгледа опустошенията и да се срещне с оцелели и местни служители.

По-рано тази седмица шефът на полицията Джон Пелетие каза, че властите ще направят всичко възможно, за да проследят изчезналите. „Но не мога да обещая, че ще ги вземем всички“, каза той.

В деня преди пожара Po'omaika'i Estores-Losano, 28-годишен баща на две деца, пожела алоха на своята охана, хавайската дума за семейство. „Още един прекрасен ден на Хаваите“, написа той във Facebook, завършвайки публикацията си, като призова кръга си „да се забавляват, да се наслаждават“ и никога да не бъдат „нещастни и сърдити“.

Той беше сред резултатите все още липсва събота. Семейството му обикаля острова в търсене на него, проверява болници и приюти. Без кола Есторес-Лосано би трябвало да избяга от огъня и дима.

„Не искаме той да си мисли, че сме спрели да го търсим“, каза Куулей Барут, който последно разговаря с брат й ден преди да изчезне.

Майка му, Леона Кастило, иска да се придържа към възможността синът й да е все още жив, но знае, че може да се наложи да се изправи пред реалността, за която все още не е готова да приеме. Миналата седмица, когато се заговори за преброяване на трупове, тя се подложи на натривка за ДНК.

Тя иска той да бъде намерен, независимо как и къде.

„Ние не го искаме да се изгуби“, каза тя. „Ако не върнем тялото му, той просто ще се изгуби.“

В дните след пожара имаше хаос и объркване, с толкова много семейства, търсещи изчезнали близки. Кастило каза, че изпитва облекчение за приятелите и съседите, които са се събрали отново.

Но се чудеше кога ще дойде нейният ред.

„Просто искам приключване“, каза тя.

>

Ейс Ябес също очаква информация за своите роднини – общо девет, които са в неизвестност, включително Анджелика Баклиг, чието семейство живееше в съседство с леля и нейното семейство, петима от които все още не са открити.

>

Кевин Баклиг работеше като медицинска сестра в заведение за квалифицирани медицински сестри, когато огънят се втурна надолу от хълмовете към града, запалвайки почти всичко по пътя си.

„Претърсих всички приютите, хотелите, възможните места, където биха могли да отидат - ходил съм на всички тях. Ходил съм в къщите на техните приятели“, каза той. „Съобщех за изчезването им на MPD (полицейското управление на Мауи), на ФБР. Показвам им снимките.“

Баклиг, който е отседнал при приятели в Кахулуи на северния бряг на острова, таи надежда, докато търси.

Може би в техния бързали да избягат, никой нямаше време да грабне мобилните си телефони - което може да обясни защо Baclig все още не е получил обаждане. Може би те също го търсят и не са сигурни къде се намира.

Сред мъка и несигурност и докато наближава края на усилията си, той продължава да се моли за помощ.

„Господи, води ме във всичко“, написа той в четвъртък във Facebook. „Не знам какво да правя.“

___

Репортерът на Associated Press Seung Min Kim допринесе от Саут Лейк Тахо, Калифорния.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР