Надеждата да си получат обратно самолетите чезне: компаниите, предоставили на

...
Надеждата да си получат обратно самолетите чезне: компаниите, предоставили на
Коментари Харесай

Най-голямата кражба в историята: Ще открадне ли Русия самолети за 10 милиарда долара?

Надеждата да си получат назад самолетите чезне: фирмите, дали на Русия пътнически самолети на лизинг, като водещите в сектора Aercap или Avolon, трябваше до понеделник да прекратят договорите си с съветски самолетни компании - в следствие от западните наказания, наложени на Русия поради войната в Украйна. Мерките бяха оповестени още преди месец, само че съветските самолетни компании по този начин и не върнаха наетите машини.

Над 400 пътнически самолета на стойност 10 милиарда $

" Страхувам се, че ставаме очевидци на най-голямата кражба на самолети в историята на гражданското въздухоплаване ", разяснява професорът по мениджмънт на въздушния превоз към сингапурския Технологичен институт Володимир Билоткач. На същото мнение е и Хенрик Хололей, общоприет шеф към Европейска комисия, отговарящ за подвижността и превоза. Според него намиращите се в Русия лизингови самолети са " били откраднати ". Става въпрос за повече от 400 пътнически самолета на стойност към 10 милиарда щатски $, по-голямата част от които явно ще бъдат изгубени.

След налагането на западните наказания Русия незабавно предприе дейности, с цел да предотврати прекъсването от употреба на наетите машини: те просто бяха пререгистрирани в Русия, с цел да бъдат удължени техните документи за сигурност. Според интернационалните правила обаче двойна регистрация е неприемлива. В тази връзка Хололей споделя, че това съставлява тежко нарушаване на Чикагската спогодба за интернационалното гражданско въздухоплаване. По данни на съветското държавно управление над половината от общо 515 наети самолети са били вписани в личните регистри.

Повечето от тези самолети правят вътрешни полети, макар че са с отнети документи за валидност от съответните управляващи в Ирландия и на Бермудите. А без тези документи машините в действителност нямат право да летят. Използването им за интернационалните полети, които така и така в този момент са мощно лимитирани, би довело до конфискуването им в чужбина. Затова Европейска комисия следи доста деликатно всеки пътнически аероплан, напускащ Русия, и работи в тясно съдействие с управляващите в страните, в които кацат съветски самолети. Руската организация Интерфакс заяви, че предходната седмица са били арестувани 78 такива самолета в чужбина.

Кой ще заплати?

Въпросът е кой ще заплати вредите. Макар въпросните самолети да са застраховани, специалисти считат, че по всяка възможност лизинговите компании ще би трябвало дълги години да търсят правата си в съда, защото става дума за големи суми. По оценка на рейтинговата организация Moody`s вредите от войната в Украйна ще костват на застрахователните и презастрахователните компании до 11 милиарда $. Но даже и след време тези самолети да бъдат върнати на притежателите им, тяхната стойност ще бъде неразбираема, тъй като няма да са поддържани съгласно предписанията и с истински елементи. А това се дължи на обстоятелството, че както поддръжката, по този начин и доставката на истински съставни елементи от страна на Еърбъс и Боинг са включени в листата със глобите против Русия.

За самите лизингови компании загубите са огромни, само че въпреки всичко търпими, защото по-малко от 10 % от наличните самолети са отдадени на съветски самолетни компании. " Това няма да докара тези компании до банкрут ", споделя шефът на Alton Aviation Consultancy Брад Дейли, който преди този момент е работил за ирландския лизингов колос Aercap. Дейли обаче прибавя, че това ще се отрази на бъдещите връзки с Русия, чийто пазарен капацитет радикално ще се промени.

Междувременно няколко частни съветски авиопревозвачи, които са загрижени за бъдещите си бизнес връзки със Запада, алармираха, че желаят да върнат лизинговите самолети. За това обаче те се нуждаят от разрешението на съветското държавно управление.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР