Надеждата България да има поне един медицински хеликоптер се изпарява.

...
Надеждата България да има поне един медицински хеликоптер се изпарява.
Коментари Харесай

Пропадна търгът за медицинския хеликоптер

Надеждата България да има най-малко един медицински хеликоптер се изпарява. След като предходната седмица здравното министерство приключи търга за закупуването на 6 хеликоптера, в този момент тази орис сполетя и особено основаното сдружение „ България Хели Мед Сървиз “.

Националният авиационен оператор за незабавна помощ е прекратил поръчката за наем на една въздушна кола за спешна помощ, която България можеше да експлоатира до закупуването на лични хеликоптери. Причината – нито една компания не е подала оферта.

Само преди няколко дни изпълнителният шеф на държавното ХЕМС Георги Гвоздейков разяснява в изявление за Nova News, че търгът би трябвало да завърши скоро и изрази вяра, че доникъде на януари страната ни ще има най-малко един хеликоптер.

По думите му изказвания, че съзнателно се прави невероятно закупуването на медицински хеликоптери, е „ цялостен парадокс “ и политически ПР.

Много от дълго време е имало опция планът за хеликоптерите да стартира. Затова е неуместно да хвърляш празни обвинявания, когато не си осведомен със обстановката. Екип работи, с цел да се случат нещата. Не е нужна конспирация и политическо говорене по тематиката “, уточни Гвоздейков.

Изглежда, че прекомерният оптимизъм на някогашния народен представител от " Продължаваме промяната " не се оправда. Поръчката за наем на въздушната кола за спешна помощ бе стартирана през октомври тази година. Прогнозната стойност бе над 1.7 млн. евро. В цената влизаше както наемът на хеликоптера, по този начин и техническата поддръжка, образованието на летателния състав с здравното съоръжение при HEMS интервенции и тренировки на място за водачи.

Офертите трябваше да бъдат отворени на 5 декември. До тази дата обаче нито една компания не е показала интерес към търга. Не излиза наяве за какво срокът за подаване на предложения не е продължен, а поръчката е непосредствено прекъсната на 6 декември.

Съгласно наредбата на чл.110, ал.1, т.1 от Закон за обществените поръчки, неналичието на подадена оферта за присъединяване в процедурата е съображение за прекратяването ѝ “, се показва в решението на Гвоздейков.

До момента към момента не е оповестена нова поръчка за закупуването на хеликоптери. Вече повече от седмица работна група явно не може да почисти изискванията й. Не е ясно и по кое време държавното ХЕМС ще пусне нов търг за наем на въздушна кола за спешна помощ.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинспешна помощ медицински хеликоптери прекъсване на социална поръчка летищен оператор ПоследниНай-четениЗдравеопазване 24 Пропадна търгът за медицинския хеликоптер Компании 324 „ Тайна дестинация “: Нов късмет за туризма в забравените български села Компании 88 Центрове FIZ – опит и професионализъм в масажа и кинезитерапията Инфраструктура 1108 Законът „ Хемус “ ще узакони всички противозаконни инфраструктурни обекти в страната Накратко 11247 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9532 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9270 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9042 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новини
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР