Надежда Йорданова от Демократична България“ по всяка вероятност ще е

...
Надежда Йорданова от Демократична България“ по всяка вероятност ще е
Коментари Харесай

Коя е Надежда Йорданова - бъдещ правосъден министър в следващия кабинет |

Надежда Йорданова от „ Демократична България “ по всяка възможност ще е предлагането за министър на правораздаването в проектокабинета на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

48-годишната юристка от дълго време работи с водача на „ Да, България “ Христо Иванов. По времето, когато той беше министър на правораздаването във второто държавно управление на Бойко Борисов, тя беше шеф на кабинета му.

Йорданова е от Кубрат. Възпитаник е на Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. От 2007 година е вписана в адвокатската гилдия в Разград.

Професионалния си път стартира като секретар на Общинската изборна комисия в Кубрат през 1995 година Работила е в Министерството на районното развиване и благоустройството, където стартира като специалист и стига до шеф на дирекция „ Правна ”. Напуска през 2005 година и изяснява решението си по този начин: „ В един миг си дадох сметка, че в 90% от времето си администрацията работи за себе си, а не за жителите “.

Йорданова е била консултант на плановата самодейност „ Отворено ръководство ” на Американската организация за интернационално развиване.

За себе си споделя: „ Пътувала съм, живяла съм, учила съм в чужбина, само че съм се прибирала. Учих „ Английско комерсиално право ” със стипендия на Британския съвет. Бяхме курс от 25 души от всички страни в Европа, от България бях единствено аз. Беше неповторимо, там разбрах какъв брой несъответстващо на времето е нашето висше обучение. Учих пет години и половина в Софийския университет и не знаех по какъв начин една искова молба да приготвя. Добре, че имаше една година процедура из съдилищата, та почти се понаучих. А в Лондон – след шест месеца – знаех по какъв начин се написа искова молба, по какъв начин се прави ипотека, по какъв начин се вписва комерсиално сдружение на Фондовата борса. Дадох се сметка в какъв брой разнообразни светове живеем и за какво приключилите там могат незабавно да стартират да работят това, за което са учили “ (интервю за e-razgrad.bg).

Надежда Йорданова беше определена за народен представител в последните два краткотрайни Народното събрание.

В 46-ото Народно заседание беше началник на така наречен комисия „ Магнитски “, която трябваше да откри бездействали ли са българските управляващи във връзка с глобените от Съединени американски щати български жители и компании. Беше и зам.-председател на правната комисия.

На последните избори тя беше на четвърто място в листата на Демократична България в един от столичните региони, само че поради слабия резултат на групировката не беше определена за народен представител.

От партията я показват като правист с експертиза в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. И сочат, че идеята, за която Надежда Йорданова работи от 15 години, е България да има съвременна обществена администрация, в услуга на жителите. „ Надежда има вяра, че обществото ни има потребност от надеждни и устойчиви институции, с цел да просперира “, се споделя още в партийната визитка на бъдещия министър на правораздаването.

Надежда Йорданова беше измежду представителите на Демократична България в съдружните договаряния във връзка с правораздаването и районната политика. В едно от последните си изявленията (пред в. „ Стандарт “) тя споделя: „ В първите дни на новия парламент ще внесем още веднъж законопроект за закриване на профилирания съд и профилираната прокуратура. Ще внесем и оферти за подсилване на съдийското самоуправление в границите на Висш съдебен съвет. Ще желаеме въвеждане на опция за обжалване на отводите на прокуратурата за формиране на досъдебно произвеждане. Едно от пълномощията на прокуратурата с голяма тежест е отводът да проверява. Това нерядко е чадър над престъпността, която една безконтролна прокуратура може да разпъне, както повдигането на обвиняване постоянно е бухалка в нейните ръце. И не на последно място, ще търсим консенсус за изменение на конституцията в частта ѝ за правосъдната власт – това е най-голямата и най-трудната крачка на промяната в правораздаването “.

Йорданова е омъжена и има един наследник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР