Надежда Сарапин, журналист и финансов експертСАЩ и Европа се опасяват

...
Надежда Сарапин, журналист и финансов експертСАЩ и Европа се опасяват
Коментари Харесай

Защо САЩ и Европа ронят сълзи за ВЕЦ Каховка? Кой остава без зърно?

Надежда Сарапин, публицист и финансов специалист

Съединени американски щати и Европа се притесняват от дефицит на зърно заради спиране на логистиката, наводнение на ниви и складови уреди в долното течение на Днепър след разрушаването на язовира на Водноелектрическа централа “Каховка ”. Юлските контракти за пшеница и царевица на борсата в Чикаго незабавно нарастнаха. Евтините украински доставки държаха международните цени на храните под надзор - в този момент, съгласно “Уолстрийт Джърнъл ”, на това не може да се разчита.

Голямата картина

Фючърсите на пшеницата прибавиха 3,8 % до 6,48 $ за бушел, а фючърсите на царевицата се покачиха с съвсем два %. Според ръководителя на организация “УкрАгроКонсулт ” Сергей Теофилов, представен от “Блумбърг ”, дълготрайните последствия от бедствието „ може да са доста трагични “. Освен това към момента не е ясно какъв брой зърно ще се скапе в складовете.

Във Франция също има опасения. Депутатът Алексис Джоли счита, че цените на храните ще се покачат. Намаляването на производството и износа на пшеница от южната част на Украйна вследствие на разлива в Днепър ще дръпне нагоре инфлацията, която така и така към този момент е „ непоносима за французите “, сигурен е той.

" Поради щета в инфраструктурата, фермерите ще се сблъскат с казуса с износа на зърно от района. Основният маршрут е през Черно море, само че в този момент е доста мъчно да се достави пшеница до пристанището. С кола е скъпо, а там не доближават железопътни транспорти за зърно “, изяснява самостоятелният промишлен специалист Леонид Хазанов. Балансът на повърхностните и подпочвените води в крайбрежните региони също може да се промени - това ще понижи добивите на културите.

Освен това пострада Каховската напоителна система, най-голямата в Европа. Повече от 300 000 хектара посеви са застрашени.

Влияещи фактори

Анализаторите обаче въпреки всичко не чакат внезапно повишаване на международните цени на пшеницата. „ Въпреки трагичността на обстановката и мащаба на доставките от Украйна (тази година - 46 милиона тона), разрушаването на Каховската водноелектрическа централа не се отрази на цената на украинските артикули “, споделя Дмитрий Рилко, общоприет шеф на Института за изследвания на селскостопанския пазар.

Трябва да кажа, че фючърсният пазар се колебае доста повече от нормално и реагира на доста фактори, в това число времето в разнообразни елементи на света. Рилко е сигурен, че роля тук е изиграло общото изостряне на военно-политическата конюнктура в района и утежняването на показателите на зимните култури във Франция и Америка. Президентът на Руския зърнен съюз Аркадий Злочевски също показва сушата в т.нар “Зърнен пояс ” на Съединени американски щати и влошаващото се време в Китай. И разяснява: действителните цени, в противен случай, понижават.

Фючърсите не могат да се преглеждат като прогноза - те защищават от риска от несъразмерни пазарни съмнения. „ Нито една застрахователна компания не се ангажира да компенсира такива загуби, заради което този финансов инструмент се употребява необятно на Запад “, отбелязва Злочевски.

Износителите безусловно имат фючърсни позиции, защото продажбата им компенсира загубите от договорите по пазарни цени: когато доставчиците губят на паричния пазар, те възвръщат вредите за сметка на борсата и назад.

Според Злочевски наводненията няма да повлияят на доставките на храна и на количеството запаси през този селскостопански сезон. В бъдеще обаче може да има проблеми, свързани с климата, водоснабдяването, плодородието на почвата и достъпа до някои територии заради разрушената инфраструктура.

Възстановяването на засегнатите региони ще отнеме няколко години и ще изисква съществени вложения, само че бедствието надалеч не е световно, считат специалистите.

Изкуствено намаление

В същото време съветските специалисти са съгласни със своите западни сътрудници, че точно украинските доставки са обезпечили ниски цени на зърното. Но това не е добре за стопанската система.

" Киев не повлия на общото предложение на храни, а на цените. Включително отстъпката при съветските продажби ", изяснява Злочевски. Така този сезон отстъпката доближи 80 $ на звук.

Източник: pogled.info
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР