Надежда, че България до края на настоящата година ще бъде

...
Надежда, че България до края на настоящата година ще бъде
Коментари Харесай

Петков в Давос: До края на 2022 г. може да сме по-зелени и независими от руския газ

Надежда, че България до края на актуалната година ще бъде самостоятелна от съветския газ и стопанската система ѝ ще е доста по-зелена, изрази министър председателят Кирил Петков по време на присъединяване си в годишната среща на Световния стопански конгрес в сряда.

Можем да бъдем оптимисти за идващото десетилетие, в случай че вземем поради поуките от миналите 10 години, съобщи министър-председателят в изявлението си по време на полемиката " Изгубено десетилетие? ".

По думите му, представени от държавната пресслужба, в годините обратно не са направени задоволително стратегически стъпки, които да не разрешат повишаването на зависимостта на Европа от съветския газ и които да противодействат на хибридните офанзиви. По въпросите на сигурността и защитата също е липсвало задоволително стратегическо мислене по отношение на логистиката по източния фланг, счита Петков.

Той очерта казуса с непознатите сътрудници, който е изключително настоящ в България.

Именно всички позволени пропуски не са дали опция да има отговарящ отговор на енергийната рецесия и войната в Украйна, счита Кирил Петков.

Изводът е, че би трябвало да действаме дружно, уточни още той.

Според българския министър председател оптималното потребление на инфраструктурата в района дава опция за енергийна диверсификация освен на България, само че и на Балканите.

Петков подчертава върху смисъла на това да бъде реализирана синергия в района и да бъдат направени стъпки за повече резистентност. Той изрази вяра, че в края на актуалната година България ще бъде самостоятелна от съветския газ и ще има доста по-зелена стопанска система.

В Давос министър председателят Кирил Петков е придружаван от началника на политическия му кабинет и от съветника му по външнополитически въпроси.

Тазгодишната среща в Давос, която стартира на 22 май и ще продължи до 26 май, се организира под мотото " Историята в повратна точка: държавни политики и бизнес тактики ".

Форумът събира над 2000 стопански и политически водачи, интелектуалци, публицисти и специалисти от целия свят, които имат опция да дискутират необятен кръг настоящи въпроси, измежду които възобновяване на световното съдействие, възвръщане на икономическото равновесие, битка с промените на климата, промяна на промишлеността, нововъведения, ръководство и киберсигурност и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР