Надали има човек, особено пък любител на бирата, който да

...
Надали има човек, особено пък любител на бирата, който да
Коментари Харесай

Има ли връзка между бирата Guinness и Книгата за рекордите на Гинес

Надали има човек, изключително пък фен на бирата, който да не е опитвал Guinness. Класическият стаут, с кондензиран мрачен цвят, трансформирал се в знак на Ирландия.
 Бира в кен или в бутилка - в кой от двата случая напитката резервира свежестта си за по-дълго време
Бира в кен или в бутилка - това е въпросът

Каква е разликата във усета

Това е бирата, на която човек би трябвало оптимално да се наслаждения, с цел да усети качествата и усета ѝ. Добре е постоянно да се отпива постепенно, на дребни глътки, още повече че е и мощно засищаща. Дотолкова, че някои я приравняват на порция храна.

И поради че бирата има зад себе си дългогодишна история - стартира да се създава в далечната 1759 година от Артър Гинес - има и много любопитни обстоятелства за нея.

Цветът

Масово е признато, че цветът на Guinness е мрачно кафяв, съвсем черен. Може би това е поради обстоятелството, че пивото нормално се употребява в едва осветени кръчми и питейни заведения. Но в случай че се вгледаме по-внимателно, ще забележим, че Guinness в действителност е мрачно рубиненочервена бира. Наситеният цвят идва от печения малцов ечемик, който се обработва сходно на кафените зърна.
 Снимка 612888

Не просто бира, а лек

От днешна позиция наподобява необичайно, само че има моменти в историята, когато медицинските експерти в Обединеното кралство имат вяра, че Guinness е мощно богата на хранителни субстанции напитка. Затова поучават бременните дами да я употребяват - най-много въз основа на убеждението, че тя доставя тялото с желязо, минерал, от който бъдещите майки се нуждаят. По същата причина е приписвана и на пациенти в следоперативен интервал.

Голямото разхищаване

Изчислено е,  че всяка година почти 160 000 халби с бира Guinness се " губят " в мустаците и брадите по лицето на пиещите я. През 2000 година производителите вършат дори , което открива, че почти 92 466 литра ирландски стаут се губи всяка година тъкмо по този метод - съгласно откривателите 0.56 мл бира се " улавят " наложително от брадата или мустаците с всяка глътка. А пък почти 92 370 консуматори на Guinness в Обединеното кралство имат окосмяване по лицето. Изводът е, че в случай че човек желае да извлече максимума от своята тъмна бира, добра концепция е да се обръсне. Шегуваме се, несъмнено.
 Снимка 612890

Светът на пивоварните

Англия, разумно, е мястото, където се употребява най-вече Guinness. Но директно след нея се подреждат Нигерия и Камерун. Това е по този начин, тъй като Гинес има общо пет пивоварни, ситуирани на разнообразни места по света - в Ирландия, Малайзия, Нигерия, Гана и Камерун. През годините притежателите на Guinness развиват партньорства с локални пивоварни, които стартират да бутилират бирата и това продължава и до ден сегашен.

Маниашки обред

Наливането на Guinness е цяло изкуство. При това в няколко стъпки, отнемащи към минута - и няколко секунди отмора.

Всичко стартира с избор на хладна, суха чаша. Тя би трябвало безусловно да се държи под ъгъл от 45 градуса под чучура на крана. В момента, в който количеството бира доближи средата на чашата, би трябвало да се остави да се утаи за към най-малко 10 секунди. След което се долива до горе. Дори и течността да прелее, в никакъв случай не би трябвало да се отстранява непотребната пяна.
 Снимка 612889

Рекордите на Гинес

Да, бирата Guinness е обвързвана с прословутата книга за Световните върхове на Гинес. През 1951 година ръководещият шеф на дъблинската пивоварна, сър Хю Бийвър, води спор в кръчмата за най-бързия дръпнат дивеч в Обединеното кралство. Разговорът ражда концепцията за основаване на указател за тези " суперлативи ", които постоянно се трансформират в мотив за полемика. И по този начин, през 1954 година е оповестена първата Книга за международните върхове на Гинес.
 Black Velvet, бира Guinness и шампанско, и елементарен коктейл за Деня на свети Патрик
Коктейл с бира за Деня на свети Патрик

Да вдигнем наздравица за ирландците

Бира, само че веган бира

През 2017 година от Guinness потвърдиха, че са трансформирали процеса на пречистване на бирата. За задачата стопират да употребяват рибен клей - вещество, сходно на желатин, направено от плавателните мехури на рибите. Без него напитката към този момент е публично подобаваща за и вегани, пише Еat Тhis, Not That.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР