Над трийсет младежи се включиха в провеждането на младежки дискусионен

...
Над трийсет младежи се включиха в провеждането на младежки дискусионен
Коментари Харесай

Дискусионен форум и обучение събра активни млади хора в Габрово

Над трийсет младежи се включиха в провеждането на юношески спорен конгрес, проведен от Сдружение „ ИМКА “ – Габрово. Събитието на тематика „ Младежкото присъединяване - мит или действителност “ се състоя в споделеното пространство на сдружението. Участие взеха възпитаници от Професионална техническа гимназия „ Д-р Никола Василиади “, Професионална гимназия по туризъм „ Пенчо Семов “, Национална Априловска гимназия, Природоматематическа гимназия „ Акад. Иван Гюзелев “, доброволци на ИМКА - Габрово, младежи от локални читалища, педагогичен съветници, юношески служащи, млади експерти и младежкия посредник в Община Габрово.

Организаторите на форума показаха съществени дефиниции за младежко присъединяване, опциите и механизмите за овластяване на младежите, посредством които да се увеличи младежката разпоредителност в Габрово. Фокус на полемиката бяха единайсетте европейски юношески цели. С помощта на интерактивни способи участниците споделиха опит, обмениха хрумвания и разискаха положителни практики за интензивно младежко присъединяване.

В рамките на дребни групови полемики те работиха върху следните въпроси: „ Защо е значимо да си деен? “, „ Как да се разпространяват по-ефективно младежките пространства в Габрово? “, „ Какви са опциите пред младежите в града? “, „ Кои са най-важните въпроси и провокации пред младежите в Габрово? “, „ Как да мотивираме повече младежи за присъединяване? “, „ Какво е отношението на родителите и учителите за детското и младежкото присъединяване? “ и „ Какви са трудностите пред младежкото присъединяване? “.

През втората част на форума участниците, разграничени в четири работни групи, дискутираха върху приобщаването на младежите в споделените юношески пространства; повишението на опита и уменията им; по какъв начин да намират поддръжка от страна на родители, учители и юношески служащи, по какъв начин да споделят и обменят опита си и положителните практики. Събитието завърши с показване на резултатите от разискваните тематики пред участниците. Предстои разбор и резюме на работата по време на младежкия спорен конгрес, както и разпространение на резултатите пред локалната общественост.

Организаторите от Сдружение „ ИМКА “ показаха календара на плануваните събития и действия за младежи и млади родители, които ще се осъществят доникъде на м. ноември тази година. Чрез тях се дава директна опция на младежите да развият концепциите си, да бъдат инициативни и предприемчиви.

Първото събитие се състоя на 15 октомври 2022 година в постройката на сдружението. От „ ИМКА “ – Габрово организираха образование на тематика „ Storytelling: Отключи историята в себе си “. То беше ориентирано към младежите в града, които посредством похватите на споделената и разказана история (storytelling) да се научат да въодушевяват и стимулират младежите към себе си. По време на образованието бяха показани методите, посредством които „ споделената история “ от връстник на връстник покачва младежката интензивност.

Антоанета Янкабакова, изпълнителен шеф на „ ИМКА “ – Габрово, разгласи, че второто образование ще се състои на 22 октомври 2022 година от 11.00 часа в споделеното пространство „ Y Space “ в постройката на сдружението. То е от поредицата срещи за „ огромните “ и ще бъде на тематика „ Емпатия към себе си “. Насочено е към млади родители, които желаят да споделят умения и познания, както и да подобрят опита си във възпитанието и развъждането на деца.

Младежкият спорен конгрес се реализира по план „ Пространство за всички “ на Сдружение „ ИМКА “ с финансовата поддръжка на Програма „ Младежки действия “ на Община Габрово за 2022 г.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР