Над половината от работещите в Apple се оглеждат за друг

...
Коментари Харесай

Над 50% от служителите на Apple искат да я напуснат


Над половината от работещите в Apple се оглеждат за различен шеф поради задължението присъствена работа по офисите (снимка: Арне Мюзелер, CC-by-SA-3.0)

Няколко седмици откакто Apple стартира да изисква от чиновниците си да прекарват най-малко няколко дни в офиса, множеството от служащите са недоволни. 76% от чиновниците на компанията, интервюирани в анонимно изследване, настояват, че са несъгласни с политиката на компанията за завръщане по работните места, приложена след „ края “ на пандемията. Значителна част от тях се ослушват за различен шеф.

Проучването, извършено от анонимната обществена мрежа Blind, събра отговори от 652 чиновници на Apple през април. Въпреки че самоличността на респондентите не е известна, работният им статус е доказан от техните корпоративни имейл адреси в Apple.

Констатациите демонстрират, че Apple може да се окаже в усложнение с проекта си за хибридна работа. От 11 април той изисква корпоративните служащи да идват в офиса един път седмично, а от началото на май – два пъти в седмицата.

В продължение на две години, доникъде на април доста чиновници на Apple работеха напълно от домовете си. Сега, привикнали да не пътуват до работното си място, те се тормозят да се върнат в офиса и споделят, че ще си търсят работа в други софтуерни компании, които оферират по-гъвкави работни условия.

Значителен брой служащи – 56% – настояват, че желаят да изоставен Apple допустимо най-скоро заради условието за наличие в офис.

Един от интервюираните чиновници на Apple съобщи в коментар пред Blind, че желае да напусне заради „ Covid инфекции в офиса, токсична фирмена просвета и липса на баланс сред работата и персоналния живот “. Друг пък написа в Blind: „ Ръководството на Apple е „ перде “, както нормално “ и уточни, че след април може да се чака зачестяване на напусканията.

Проблем има освен в офисите на Apple, само че и в нейните магазини: чиновниците в тях също са извънредно недоволни. Сайтът за механически вести The Verge заяви през декември за „ психическите условия “, пред които са изправени продавачите, в това число работа с „ ядосани клиенти “.

Предполага се, че мнозина от гневните чиновници на Apple са изчакали времето на взимане на годишните си бонуси, преди да стартират да търсят работа другаде. Тези бонуси всекидневно се дават праз април.

От друга страна Apple отсрочи плануваното условие чиновниците да участват в офисите по три дни в седмицата. То щеше да влезе в действие на следващия ден, 23 май, само че бе анулирано тази седмица. Това може би ще разколебае част от гневните чиновници, които желаят да изоставен поради недобър баланс сред работа и персонален живот.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР