Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие

...
Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие
Коментари Харесай

Над 50% от българите са „за” икономическо развитие, но не за сметка на природата

Над половината от българите са на мнение, че икономическото развиване не би трябвало да ощетява природата в предпазени зони като „ Натура 2000”.

Това демонстрират данни от изследване на публичното мнение, показани от Европейската комисия.

От отговорите на българските участници в допитването излиза наяве, че 51% от хората у нас упорстват в тези зони икономическата активност да бъде напълно неразрешена. 45 на 100 позволяват строителство единствено при извънреден публичен интерес и при цялостно възобновяване на повредената природа, предава Българска телеграфна агенция.
Европейска комисия: България е определила единствено 9 от 230 места по „ Натура 2000 ” Страната ни е застрашена от наказателна процедура, има два месеца да отговори на комисията
Данните от изследването демонстрират още, че 41% от българите са чували и знаят за „ Натура 2000”, а 35% единствено са чували.

За съпоставяне – 70 на 100 от хората в Европейския съюз споделят, че в никакъв случай не са чували това название.

Над 70% от всички отговори демонстрират, че хората понасят главната отговорност за положението на природата. Сред вредите, нанасяни на околната среда, на първите места далите отговор слагат замърсяването на въздуха, почвата и водата, както и съответните отблясъци в измененията на времето.

През последните години представители на едрия бизнес наоколо до предпазените територии неведнъж излизаха с апели за ограничение на „ Натура 2000” с претекста, че ограниченията за запазване на природата пречат на икономическото развиване на районите.
Прокуратурата: „ Натура 2000 ” е изкуствено разширена при комплекс „ Калиакра ” Държавното обвиняване нападна заповедта на Нено Димов за зона „ Калиакра ”, защото била основана на неверни данни и не било ясно за какво забранявала земеделието
В някои от общините, където има сходни проблеми, бяха проведени и мероприятия с жители в поддръжка на тези претенции. Множество специалисти и екоактивисти обаче заподозряха, че в действителност задачата е преобразяване на някои от предпазените зони по планините и край морето в курорти на фона на всеобща сеч и заличаване на цели екосистеми.

По времето на няколко държавни управления от разнообразни цветове пък високопоставени държавни чиновници или заявиха поддръжката си за ограничение на „ Натура 2000”, или излизаха с мнения, че би трябвало да се търси „ баланс” сред това, за което упорства бизнесът и това, което е нужно, с цел да продължи България да има красива природа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР