Над половината (53%) от българските граждани над 15-годишна възраст имат

...
Над половината (53%) от българските граждани над 15-годишна възраст имат
Коментари Харесай

Българите вярват на ЕС и институциите му, но не и на държавата си

Над половината (53%) от българските жители над 15-годишна възраст имат доверие на Европейския съюз – с 9 процентни пункта над междинната стойност, измерена в целия Съюз. Под 1/3 (30%) от българите заявяват съмнение към Европейски Съюз, а останалите нямат мнение.
Това демонстрират резултатите от допитване на Евробарометър, извършено в края на предходната година, представено от БГНЕС.
Сред страните с най-висока степен на доверие към Европейски Съюз са Литва (65%), Дания (60%), Швеция (59%), Холандия (57%), Малта (56%) и Португалия (55%). На средноевропейско равнище се записва прочут растеж в позитивната оценка към Европейски Съюз – 43%, растеж с 3 процентни пункта спрямо пролетта на 2018 година
Българските жители резервират утвърждението си към институциите на Европейски Съюз и са склонни да се доверяват повече на тях, в сравнение с националните им еквиваленти. Над половината от интервюираните (51%) имат вяра на Европейския парламент, а в това време едвам 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45% (ръст от 2% по отношение на пролетта на 2018 г.), а това в националното държавно управление – 22%.
Сред европейските политики българското публично мнение обичайно показва най-висока поддръжка (87%) за опцията за свободно придвижване на хора, артикули и услуги. Общата политика за защита и сигурност се поддържа от 72%, общата външна политика на Европейски Съюз – от 62%, а общата енергийна политика – от 60 на 100 от българите. Преобладаващата част от българските (57%) и от европейските жители (58%) споделят оптимистични възгледи по отношение на бъдещето на Европейския съюз.
Що се отнася до бъдещото разширение на Европейски Съюз, делът на хората у нас, които поддържат приемането на нови държави-членки (51%), е по-висок от средноевропейското равнище (43%). Традиционно българите споделят позитивни възгледи по отношение на концепцията страните от Западните Балкани да се причислят към Европейския съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР