Над половин млн. служители получават ваучери за храна всеки месец.

...
Над половин млн. служители получават ваучери за храна всеки месец.
Коментари Харесай

България е последната държава в ЕС без електронни ваучери за храна

Над половин млн. чиновници получават ваучери за храна всеки месец. Това стана ясно от изявление на ръководителя на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Меди Бенбугера. Той изясни, че ваучерите за храна остават една от най-предпочитаните обществени придобивки в България, като те усилват покупателната дарба на работещите, без да усилват данъчното задължение за работодателя и в това време водят до изсветляване на стопанската система. Повече от половината от компаниите, които дават ваучери, са дребни и междинни предприятия с под 50 чиновници. В същото време България е последната страна в Европейския съюз, която издава ваучерите единствено на хартия.

В момента ваучерите за храна могат да се употребяват в заведения за хранене, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни артикули, супермаркети и други Законът за бюджета даде опция с ваучери за храна да се заплащат битови сметки за електрическа енергия, вода, парно и газ, както и културни действия като кино и спектакъл. За задачата обаче тези обекти би трябвало да имат подписан контракт с операторите, издаващи ваучери за храна.

Това на процедура забавя процеса, защото съгласно закона операторите на ваучери нямат право да подписват контракт с медиатори, където болшинството консуматори заплаща сметките си.

Бенбугера сподели още, че със Закона за Държавния бюджет за 2022 година е дадена опция доставчиците на комунални услуги да сключат контракти за приемане на ваучери като средство за възнаграждение на битови сметки. “Оказва се обаче, че огромна част от тях разполагат с лимитирана мрежа от офиси, където работят с клиенти, или пък не желаят да одобряват ваучери. По-голямата част от разплащанията за битови сметки минават по банков път или през медиатори. Ето за какво е належащо да се разреши заплащането с ваучери и при тези трети лица, с цел да може оптимален брой консуматори на ваучери да се възползват от тази възможност”. Към момента операторите на ваучери би трябвало да подписват самостоятелни контракти с всички снабдители на комунални услуги. Повечето от огромните снабдители към този момент не оперират физически офиси и одобряват заплащания главно посредством банките или медиатори, които разрешават да се заплащат битови сметки. На този стадий на операторите на ваучери за храна не е разрешено да подписват контракти с тези снабдители на услуги по отношение на настоящата нормативна уредба, добави той.

На въпроса по кое време ще бъде дадена опцията ваучерите да бъдат употребявани за туристически услуги, каквото бе предлагането на Министерството на туризма, ръководителят на Асоциацията на операторите на ваучери за храна отговори, че такова предложение от Министерство на туризма има, само че то е част от предложенията за актуализацията на бюджета. “Ако и когато това се случи, ще има изясненост във връзка с методите за използване и изискванията, при които хотели, да вземем за пример, биха могли да стартират да одобряват заплащане с ваучери”, безапелационен бе той.

Може би най-важният въпрос е обвързван с дигитализацията на ваучерите, защото България е последната страна в Европейски Съюз, където издаването на електронни ваучери за храна към момента не е разрешено законово. Например в прилежаща Румъния ваучерите са храна са напълно цифрови от началото на тази година, а даже в Молдова съществуват електронни ваучери. “Операторите на ваучери за храна имат технологиите и ноу-хау да издават цифрови ваучери, защото множеството оператори го вършат на доста други пазари, като с цел да стане допустимо това и в България би трябвало да бъдат направени съответните промени в законодателната рамка”, разяснява той.

Системата на ваучерите за храна е мощно контролирана, средствата минават напълно по банков път и всяка стотинка се заявява в Национална агенция за приходите, тъй че ваучерите са един проследим и транспарантен инструмент, който служи за увеличение на покупателната дарба, само че и води до изсветляване на стопанската система. Дигитализацията е дълго чакана от работодателите и техните чиновници, изключително след пандемията, когато чиновниците на голям брой компании работят от разстояние.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР