Над половин милион руснаци поискаха от руските власти да направят

...
Над половин милион руснаци поискаха от руските власти да направят
Коментари Харесай

Сибир е в пламъци, задушлив дим обхвана стотици населени места

Над половин милион руснаци желаеха от съветските управляващи да създадат повече в битката с горските пожари, вилнеещи от седмици в Сибир, които еколози дефинираха като екологична злополука, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Пожарите обгръщат близо 3 милиона хектара гори - повърхност, която по размерите си се приближава съвсем до тази на Белгия. В пет съветски региона беше въведено изключително състояние.

Петицията бе пусната онлайн от еколог от сибирския град Томск. Тя към този момент е подписана от 724 000 души, които приканват управляващите да подхващат по-решителни дейности в битката с пожарите и да разгласят изключително състояние в целия Сибир поради тях. Авторът на петицията се надява, че тя ще окаже напън върху управляващите, което ще се изрази в съответни дейности от страна на ръководещите.

Руският министър председател Дмитрий Медведев поръча на министъра на естествените запаси и на екологията Дмитрий Кобилкин на следващия ден да отиде в Красноярск, с цел да проконтролира обстановката с горските пожари опустошаващи Сибир, съобщи ТАСС.

Каква е заплахата

По данни на съветските управляващи в Русия бушуват над 300 пожара с обща повърхност 2,8 милиона хектара. Повечето от тях са регистрирани в Сибир на територията на Иркутска област (58 пожара с повърхност близо 72 000 хектара) и Красноярския край (36 пожара на обща повърхност над 19 500 хектара).

Всяка година в отдалечени региони на Сибир има големи горски пожари. Властите от време на време избират да ги оставят да бушуват, защото те са в изолирани зони и не заплашват популацията. Но тази година мащабите им са изключителни и еколозите се опасяват за тяхното влияние върху околната среда, включително и топенето на ледовете на Арктика, съобщи Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР