Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100

...
Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100
Коментари Харесай

Ето какви здравословни храни могат да купят пенсионерите със 100 лева великденска надбавка

Над половин милион пенсионери у нас ще получат по 100 лв. великденска добавка към пенсиите си. Единственото изискване е да получават по-малко от мизерните и унизителни 526 лв.. За да могат да купят повече храна възрастните ще би трябвало или зорко да наблюдават за промоции и понижения, или да отидат на някой пазар. Там постоянно плодовете, зеленчуците и много други артикули могат да им излязат и на половина, в сравнение с в хипермаркета или кварталния магазин.

9.70 лв. излизат зеленчуци за няколко салати.

„ Зелената салата на пръв взор е най-здравословната част от менюто за Великден. Преди консумация, в случай че избираме да бъдат в сурово положение, да ги накиснем във вода. Половин час в хладка вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина. Половин час е задоволително да извлечем пестицидите ”, сподели проф. Байкова. Тя предлага да обелваме зеленчуците. „ Ще загубим 5-10% витамини, само че ще си спестим инфектиране на лигавицата. И тъй като в този интервал храносмилането ни е пострадало, по-добре да не рискуваме ”, разяснява диетоложката проф. Донка Байкова

Агнеша плешка за кг – 22.50 лева „ Агнешкото не се яде топло. Яде се студено, тъй като овчата тлъстина бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени. Един път за нас българите е много скъпо във връзка с фамилните ни бюджети, и на второ място е богато на холестерол ”, акцентира проф. Байкова.

Най-евтините относително качествени козунаци, които намерихме на пазара, костват 5-6 лв..  Донка Байкова съобщи: „ На етикетите обаче виждаме Е-та. Моят съвет е хората да купуват дребни количества козунак, само че с положително качество ”, предлага диетологът, който ни оказва помощ за пазара. “

За Великден яйцата струват към 50-60 стотинки едното. Ако купим 20, тъй като постоянно има по 2-3 спукани, сметката демонстрира към 12 лв.. „ Не е целесъобразно да ядем повече от 5-6, тъй като белтъкът на яйцето е алерген ”, предложи Байкова.

Финално великденският пазар коства към 55 лева, демонстрира обикновената сметка. „ Изяде ли инфлацията здравословното хранене? „ Не бих споделила. Аз мисля, че през последните години българите са задоволително осведомени за тяхното здравословно хранене и избират качествени храни, а не огромни количества ”, показа диетологът.

Източник: Нова телевизия

Още вести четете в: Живот, Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР