Над половин милион лева пенсии - под запор. По данни

...
Над половин милион лева пенсии - под запор. По данни
Коментари Харесай

Запорираха над 620 000 лева пенсии заради неплатени сметки и дългове

Над половин милион лв. пенсии - под запор. По данни на Национален осигурителен институт пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хиляди лева са били запорирани поради неплатени сметки за ток, вода и парно, задължения към данъчните или банки.

Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се подрежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

Защита от запори върху пенсиите употребяват към 1,8 млн.души.

По закон не могат да бъдат запорирани приходи под размера на минималната работна заплата. А минималната заплата е 560 лева, т.е. в случай че пенсионер получава 561 лв. и е наказан от частен правосъден реализатор, ще му бъдат удържани до 185 лева

На близо 5000 мъже и дами в страната пенсиите им са със запор.

"Пенсията с размер до минималната работна заплата, т.е. до 560 лв. в този момент е безусловно предпазена от закона, т.е. върху нея не могат да се вършат запори и не могат да се вършат удръжки ", изясни Красимира Атанасова, шеф на отдел „ Правно обслужване " в Национален осигурителен институт.

Но има и изключение. Няма амнистия за тези пенсионери, които имат да заплащат прехрана. Ако обаче взимате двойна на минималната работна заплата пенсия, то 1/3 от нея може да бъде спряна.

"Тогава, когато размера на пенсията е от двукратния до четирикратния размер на минималната работна заплата, върху 1/2 част не може да се посегне ", разясни Красимира Атанасова, представена от Нова телевизия.

Вдигането на запора на пенсията става единствено тогава, когато е изплатен дългът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР