Над половин България се отоплява на дърва и въглища. Дървата

...
Над половин България се отоплява на дърва и въглища. Дървата
Коментари Харесай

Колко българи ще студуват тази зима и кой ще е виновен


Над половин България се отоплява на дърва и въглища. Дървата не доближават, а и цените им скочиха съществено. Същевременно една трета от българите пестят от отопление. Колко българи ще студуват тази зима? И кой ще е отговорен?

След към два месеца стартира есенно-зимният сезон. Но вместо да се заеме с обезпечаване на отоплението и на демократични и почтени избори, служебното държавно управление сменя регионални шефове, посланици, консули и шефове на организации и анулира решения на кабинета на четворната коалиция.

Въпросът какъв брой хора ще надалеч надвишава газовата тематика и парното на софиянци. Последната европейска статистика сподели, че една трета от българите пестят от отопление. С едно от най-високите равнища на инфлация в Европейски Съюз - 16.9% през юни на годишна база, високи разноски за сила, ниски приходи и жилища, които не са енергийно ефикасни, " спестовниците " в най-бедната страна от Общността ще се усилят.
Редакцията предлага
Растящи цени, малко помощи

Над 1.5 милиона семейства в се отопляват на дърва, което е повече от половината от преброените през 2021 година 2.813 милиона семейства. Списъците с чакащите за дърва за огрев сега са дълги като лъжите на политиците - а дърва няма. Служебният министър на земеделието Явор Гечев разгласи, че се работи по проект, посредством който най-уязвимите групи да получат дърва за идната зима. Само че " уязвими " са прекалено много българи. Същевременно за отоплителен сезон 2022/2023 година енергийни помощи ще получат единствено 310 000 семейства, малко повече по отношение на м.г., когато са били 261 000. Държавата им отпуска 623 лв. за петте месеца отоплителен сезон.

Правителството на четворната коалиция с министър председател Кирил Петков по този начин и не извърши рекомендацията на Европейската комисия към Плана за възобновяване и резистентност - да дефинира енергийната беднотия. Работната група, включваща представители на четири министерства - на обществената политика, енергетиката, районното и на стопанската система, по този начин и не създаде предложение. Дефинирането на енергийната беднотия би помогнало да се разшири кръгът на подкрепените лица и да се уточни помощта в страна с толкоз доста хора, които не са в положение да обезпечат топлота в домовете си.

По данни на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) от 2020 година, българите се отопляват главно с твърдо гориво - дърва и въглища (53.95%) и електричество (28.65%), на централно парно са 15.8%. Газифицирано е към 3% от популацията.

Проблемът с дървата за огрев

Почти двойното повишаване на кубик нацепени дърва по отношение на предишния отоплителен сезон - от 80-100 лв. през днешния ден към този момент на цени, които гонят 200 и нагоре, е най-малкият проблем. Списъците с чакащи се удължиха, защото доста семейства, също и оранжерии и дребни бизнеси минаха на дърва поради повишаването на въглищата и газа. Търсенето е повишено с минимум 30%. Само че няма дървосекачи. Работна ръка не доближава дотам, че неотдавна по БНР Гечев даже разгласи, че е разговарял с правосъдния министър Крум Зарков " шоково " да се вкарат пандизчии в дърводобива. Да не забравяме и компликациите при снабдяване на дървата за огрев до крайния клиент. По-голямата част от тях се транспортират с транспорт, който наемат самите стопанства или клиентите. Хората се оплакват, че докарването им коства съвсем колкото самите дърва, в случай че складът е далечен, а не са и нацепени.

Политическото измерение на казуса е, че до идването на служебния кабинет горските стопанства, включително дърводобивът, бяха във притежание на Българска социалистическа партия, от чиято квота беше министърът на земеделието. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова, също вицепремиерка и министърка на стопанската система във към този момент отишлото си държавно управление, се хвалеше по какъв начин лимитират медиаторите и дървата за огрев ще се продават " по себестойност непосредствено от складовете на държавните горски стопанства ". Но тази… иновация сътвори част от днешните проблеми, защото горските стопанства би трябвало да наемат транспорт, с цел да доставят дървата или самите получатели да си уредят превоза, което им излиза скъпо.

Хората, които се отопляват на твърдо гориво, живеят най-вече на село и в дребните градове, откъдето Българска социалистическа партия, само че и Движение за права и свободи набират гласове. Служебният министър на земеделието също е от редиците на Българска социалистическа партия - и въпреки и критик на Нинова, е внимателен по тематиката, защото ще би трябвало да откри решение на казуса, в противоположен случай общественото напрежение тъкмо по избори е обезпечено. Не е загадка, че снабдяването с дърва в изборно време постоянно е било инструмент за въздействие и напън.

Парното на софиянци

По Нова телевизия преди ден кметицата на София Йорданка Фандъкова освен увери, че няма да има дефицит на газ за столичната топлофикация, само че и че " няма заплаха от ново повишаване на парното и топлата вода ", откакто от 1 юли КЕВР утвърди 40% покачване. Така най-големият дебитор на " Булгаргаз " - близо 330 милиона лв. отговорности, и максимален потребител на природен газ в България - една трета от годишното ползване, ще продължи да доставя своите над 440 000 клиенти (близо 1 милион души по изчисленията на столичния кмет). Такова увещание дал актуалният енергиен министър Росен Христов.

Въпреки поскъпналата топлинна сила поради ценовия скок на природния газ, растежът е доста по-малък от останалите енергоносители. Подобно на дървата за огрев, и пелетите записват съвсем двойно нарастване. Тон пелети коства сред 900 и 1000 лв., откакто предходната зима се продаваше по 500, което също беше растеж с близо 70%. А газифицираните семейства (не повече от 140 000 души, съгласно омбудсмана Диана Ковачева), за разлика от клиентите на столичното парно и неговите контролирани цени, заплащат за синьото гориво по цени, образувани на свободния пазар. Затова не е чудно, че за идната зима от ден на ден хора търсят други разновидности за отопление.

Социалното напрежение поради опасността от студуване през зимата ще има своите политически проекции на изборите на 2 октомври. Липсата на дърва за огрев и високите им цени към този момент стават инструмент в изборната борба. Субсидираните цени на парното могат да се употребяват за ново разделяне в обществото. Все някой ще би трябвало да е отговорен.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР