Над милион и двеста хиляди души в света са умрели

...
Над милион и двеста хиляди души в света са умрели
Коментари Харесай

Бактериите, от които всички се страхуват

Над милион и двеста хиляди души в света са умрели през 2019 от директните последствия на зараза с мултирезистентни бактерии. Международна група от учени оповестява в профилираното издание " The Lancet " и това, че сходна зараза е била най-малко една от аргументите за съдбовния излаз в близо пет милиона случая. Резистентността - т.е. устойчивостта по отношение на антибиотиците - е измежду най-често срещаните аргументи за гибелта в международен мащаб.

Най-обширният разбор до момента

Екипът от учени е анализирал данни от 2019 година, събрани от профилираната литература, от лечебните заведения и разнообразни други източници. Представеният в този момент разбор е най-обширният юридически до момента. В него са оценени данни от 204 страни и райони, както и сведенията за 23 патогенни бактерии и 88 комбинации от бактерии и антибиотици. За устойчивост към антибиотиците се приказва, когато пациентите не реагират на избран антибиотик - с други думи, когато антибиотикът не е в положение да унищожи болестотворните бактерии. Изследването демонстрира, че близо пет милиона смъртни случая в света са имали директна връзка с резистентни бактерии, даже и непосредствената причина за гибелта да е била друга.

Чести случаи на устойчивост при възпаления на белите дробове

До проблеми с устойчивостта се стига изключително постоянно при инфекции на горните дихателни пътища - да вземем за пример при възпаления на белите дробове. Само те водят до 400 000 смъртни случая на година. Много огромен брой хора умират и в резултат на сепсис (отравяне на кръвта) и апендицит, откакто въпросните инфекции не са могли да бъдат повлияни от антибиотици. Към патогенните организми, които най-често се оказват резистентни на антибиотици, спадат ешерихия коли (Escherichia coli), стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus), стрептококус пневмоние (Streptococcus pneumoniae) и други. Само метицилин резистентните Staphylococcus aureus (MRSA) - а това са бактериите, от които се опасяват всички лечебни заведения - предизвикват близо 100 000 смъртни случая на година.

Да се понижи използването на антибиотици

" Тези нови данни разкриват същинския размер на казуса с резистентните бактерии и са явен сигнал за това, че са нужни незабавни дейности “, сподели съавторът на проучването Крис Мъри. Според него е нужна промяна в курса и стимулирането на медицински нововъведения, в случай че светът желае да се оправи с казуса за устойчивостта към антибиотиците. Експертът твърди, че е нужно да се подхващат дейности за предотвратяването на инфекции посредством възстановяване на хигиената и посредством имунизации. Той пледира и за това да се понижи използването на антибиотици - да вземем за пример при вирусните инфекции, които по този начин или другояче не се въздействат от антибиотици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР