Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират

...
Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират
Коментари Харесай

Киев: Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират в обсадения „Азовстал“

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират към момента в обсадения от съветските войски стоманодобивен цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, съгласно украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, представена от Франс прес.

След евакуацията на всички цивилни през предходната седмица, осъществена благодарение на Организация на обединените нации, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат потребност от незабавна евакуация, добави тя. " Ситуацията се утежнява всеки ден " в " Азовстал ", акцентира вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама районни представители, съгласно която в завода към момента има цивилни. " Това не е правилно ", акцентира тя, като уточни, че ръководителят на батальона " Азов ", укрепил се в подземния комплекс, е декларирал, че " в " Азовстал " не е останал нито един граждански, нито една жена, дете или възрастен човек ".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отхвърли да съобщи, че е " 100% сигурен ", че всички цивилни са били евакуирани. Той акцентира, че това не предстои на инспекция, до момента в който не бъде реализирано трайно преустановяване на огъня. " Ситуацията беше и остава доста сложна ", добави той на конференция, като заяви, че след края на евакуацията в Азовстал още веднъж се водят тежки боеве.

Украинските управляващи работят по опцията за евакуация на ранените бойци, медицинския личен състав и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на интернационалните организации и Турция, съобщи още Верешчук. " Медицинският личен състав желае да се изтегля с ранените, тъй като би трябвало да ги съпровожда " при положение на отварянето на филантропичен кулоар, добави вицепремиерката. Според нея сходна интервенция може да продължи най-малко седмица.
Турция " в действителност има предпочитание да помогне ", и Анкара работи в тясно съдействие с Киев, съобщи Верешчук. Бойците от " Азовстал " желаеха нееднократно помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се организира с турски транспортен съд, разполагащ с военна болница.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР