Над хиляда училища у нас са затворени през последните 20

...
Над хиляда училища у нас са затворени през последните 20
Коментари Харесай

За 20 десетилетия са затворени над 1 000 училища

Над хиляда учебни заведения у нас са затворени през последните 20 години. Повечето са в села и дребни селища.

Точно преди 100 години фабрикантите братя Калпазанови подаряват 379 хиляди лева за построяването на постройка в селото им Борики. И назовават: „ Да служи за актуалните и бъдещите поколения”.

До 1975 година в постройката учат децата на близките села. После учениците понижават и постройката става част от базата на туристическото сдружение. От 15 години е празна и се разрушава.

„ А в това време читалището и кметството на Борики живеят в частна постройка и плащаме по 250 лева всеки месец на частника”, съобщи Недка Дамянова.

През 2007 година е направен план за ремонт, след който постройката да се употребява за кметство, библиотека, лекарски кабинет, салон за събития. Нужните 620 хиляди лева обаче се оказват непостижими.

Преди 3 години планът е модифициран, сумата е понижена на половина, само че ремонт по този начин и не стартира. От Община Габрово дадоха отговор за bTV, че новата сума от 340 хиляди Лв. няма по какъв начин да се задели от общинския бюджет.

Две новопостроени учебни заведения ще бъдат открити тази година. В същото време обаче 11 други, множеството от които в села, са закрити през 2018 година

Информационната акция на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се монументи на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се здания на водещия и кореспондент на bTV Новините, който освен дава публичност на казуса, само че и ускорява публичния интерес и „ натиска “ върху отговорниците за поддържането и възобновяване им.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР