Над хиляда са загиналите граждани в Югоизточна Турция, която бе

...
Над хиляда са загиналите граждани в Югоизточна Турция, която бе
Коментари Харесай

Жертвите на труса в Турция надхвърлиха 1000, в Северна Сирия са загинали около 800 души

Над хиляда са починалите жители в Югоизточна Турция, която бе ударена през днешния ден от две трусове с магнитуд над 7 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш, а ранените са над 7000, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, базирайки се на Юнус Сезер, началник на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД).

Данните за Сирия сочат към 800 починали. Ранените са 2280.

Досега в Турция са регистрирани 105 вторични труса. Получени са 2824 известия за срутени здания. Броят на починалите жители е 1014, заяви Сезер.

" Според първата информация 191 души са починали в Кахраманмараш, 200 в Газиантеп, 27 в Шанлъурфа, 41 в Диарбекир, 43 в Адана, 20 в Адъяман, 131 в Османийе, 250 в Хатай, 13 в Килис и 98 в Малатия; а 7003 жители са били ранени в Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османийе, Хатай и Килис ", сподели още ръководителят на АФАД.

В 4.17 ч. сутринта регионът бе разтресен от трус с магнитуд 7,7 по Рихтер в региона на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, а часове по-късно, към 13.24 ч., ново мощно земетресение с магнитуд 7,6 раздруса същия регион.

Междувременно са регистрирани над 100 вторични труса, в това число няколко с магнитуд над 6.

Жертвите в Северна Сирия на пагубния среднощен трус са към този момент 783, съгласно министерството на опазването на здравето на Сирия и съгласно избавителни екипи. Ранените са 2280, съобщи Франс прес.

Според данните на министерството на опазването на здравето, обявени от сирийската организация Сана, починалите в регионите на Северна Сирия, които са под държавен надзор, са 403, а ранените там са 1284. Става дума за данни от провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус.

Според организацията " Бели каски ", настояща в бунтовническите региони, в тези зони починалите са 380, а ранените над 1000. Така общо броят на починалите в Северна Сирия възлиза на близо 800. В тези региони под контрола на бунтовниците в избавителните интервенции вземат участие към 3000 доброволци, оповестиха " Белите каски ", представени от ДПА.

И двата източника допълват, че тази равносметка е краткотрайна и броят на починалите и на ранените евентуално ще нарасне, още повече че в Турция бе записано второ мощно земетресение.

Същевременно сирийската Генерална дирекция за античните обекти и за музеите заяви, че трусовете са развалили цитаделата в Алепо и други археологически обекти. Части от постройки в рамките на цитаделата са се срутили. Сред тях са и елементи от купола на джамията в рамките на този обект.

В остарелия град на Алепо също са се срутили няколко жилищни кооперации, които са наоколо до стените на цитаделата.

В провинция Хама също се оповестява за няколко развалени здания в рамките на античния палат Ал Маркаб в град Баняс. В самия град има развалени фасади на исторически обекти.

В Кадмус има рухнали жилищни здания.

Все още няма данни дали са нанесени вреди на античния сирийския град Палмира.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР