Над хиляда журналисти ще отразяват срещата на върха между президентите

...
Над хиляда журналисти ще отразяват срещата на върха между президентите
Коментари Харесай

Над 1000 журналисти ще отразяват срещата Тръмп - Путин

Над хиляда публицисти ще отразяват срещата на върха сред президентите на Съединени американски щати и на Русия в Хелзинки на 16 юли, която "развълнува даже спокойните финландци ", написа "Росийская газета ", представена от Българска телеграфна агенция.

Събитие от този геополитически мащаб се случи във Финландия за финален път през 1975 година, когато Москва и Вашингтон подписаха Хелзинкските съглашения - документ с голямо въздействие върху целия свят, в това число Съветския съюз, показва московският официоз, напомняйки тогавашното доближаване сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати.

Владимир Путин и Доналд Тръмп ще беседват на 16 юли в хелзинкския президентски замък - много скромна жълта постройка с бели колони, служила до 1917 година за резиденция на съветския император, който бе и популярен херцог на Финландия.

За Тръмп това е първото посещаване в северната страна като президент на Съединени американски щати, а Путин е влизал и преди в двореца - през 2001 година, когато се срещна с тогавашната финландска президентка Таря Халонен.

По-малко от седмица преди срещата на върха съвсем във всеки морски залив към Хелзинки дежурят катери на бреговата защита. Над града непрекъснато прелитат полицейски хеликоптери. Полицаи в цялостно снаряжение патрулират с коли, а служители на реда по къси панталони - с бели колела. Правоохранителните органи оповестиха, че по време на президентската среща за реда в града ще бдят към 2000 униформени служители на реда и сътрудници на разнообразни секрети служби, показва вестникът.

Според "Росийская газета " засиленото полицейско наличие към този момент дава резултати, защото във Финландия се струпват крадци, основно джебчии - очевидно разчитащи, че полицията ще бъде заета с друго и няма да им обърне внимание.

В неделя да вземем за пример полицията провежда неочаквана специфична интервенция на летище Вантаа в Хелзинки и арестува група престъпно проявени лица - много на брой, дохвърчали от прилежащ Стокхолм, отбелязва изданието.

В деня на срещата Путин - Тръмп обаче огромна част от служителите на реда ще бъдат събрани към президентския замък, където се чака да показват правозащитници. Правозащитници ще преследват прочее Тръмп във всички градове от идната му европейска обиколка - с изключение на Хелзинки това са Брюксел, Лондон и Варшава, написа всекидневникът.

Междувременно в столицата на Финландия нарастват наемите поради упования приток на хора, в това число публицисти. А службите за сигурност отделят особено внимание на хотел "Сейнт Джордж " в тихия градски център, където ще отседне американският президент.

По непотвърдени данни първокласният апартамент на Тръмп се намира на третия етаж и гледа към остарялата черква в хотелския парк. Вечер на стъпалата на храма се събират младежи, надуват музика и пият бира. Няма ли Тръмп да се оплаква от многото звук? - пита се "Росийская газета ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР