Над една пета от българската икономика е в сивия сектор,

...
Над една пета от българската икономика е в сивия сектор,
Коментари Харесай

Работа на черно: Над една пета е делът на сивата икономика у нас

Над една пета от българската стопанска система е в сивия бранш, демонстрира проучване на Асоциацията на индустриалния капитал и Националния център „ Икономика на ярко “.

За 2021 година композитният показател „ Икономика на ярко “, посредством който мери светлата част на българската стопанска система, е на равнище от 78,40 пункта по отношение на 77,49 през 2020 година

Година преди началото на коронавирусната пандемия цената му беше 78,54 пункта.

От АИКБ регистрират, че през 2021 година главните аргументи довели до изсветляването се дължат на възобновяване на българската стопанска система, която регистрира растеж на Брутният вътрешен продукт от 7,6% след спада, който бе регистриран година по-рано поради Covid рецесията и въведените локдауни.

Сред отрицателните фактори, които са попречили още по-голям растеж, АИКБ отбелязва невижданото увеличение на цената на електрическата енергия, почнала през четвъртото тримесечие на 2021 година
От 2010 година светлата част на стопанската система е повишена с 15 процентни пункта – от 63,35% на 78,40%, респективно сивият бранш се е свил до 21,60%.
„ Смятаме, че напъните не би трябвало да отслабват, до момента в който не реализираме устойчиви стойности под 15%. Това значи още над 4 милиарда лева доходи в бюджета при равни други условия “, съобщи ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.
Тенденцията демонстрира изсветляване за последните 10 години, само че България остава с най-голям дял неофициална стопанска система в Европейския съюз.
По-големият проблем остават сивите практики на трудовия пазар, разгласи създателят на проучването, проф. Стефан Петранов:

„ По отношение на главната работа имаме очевидно усъвършенстване, публично се подписват повече контракти и тези, които се подписват, са върху цялостното възнаграждение, няма заплати „ в плик “, само че при спомагателната работа нещата са се влошили “.
Тенденцията на висок дял сиви практики на трудовия пазар остава в секторите на услугите, хотелиерство, ресторантьорство, строителство и селско стопанство
За 2021 година под-индекса „ Заетост на ярко “ доближи 82,08 пункта., нараствайки с малко над 4% по отношение на 2020 година Стойността му в предкризисната 2019 година беше 78,87 пункта.

Според АИКБ главният фактор, който е повлиял за високата стойност на „ Заетост на ярко “ е антикризисната мярка „ 60/40 “. Тя е била мощен мотиватор за огромна част от фирмите да покажат действителните заплати.

Сред другите фактори, които Асоциацията отбелязва, са ниската безработица, дефицитът на работна ръка и растежа на заплатите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР