Над една четвърт от учениците от 9-ти до 12-ти клас

...
Над една четвърт от учениците от 9-ти до 12-ти клас
Коментари Харесай

Експерт: Не дилъри, децата внасят дрога в училищата

Над една четвърт от учениците от 9-ти до 12-ти клас у нас признават, че са употребявали в живота си опиати, излиза наяве от данни на национално представително изследване за настройките и използването на психоактивни субстанции измежду учениците.

Все още съществува илюзия, че опиатите се популяризират в учебните заведения от дилъри, уточни доктор Цветелина Петкова, шеф на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните субстанции на Столичната община.

" В наши дни опиатите се популяризират сред самите деца. Модерна е синтетичната дрога, която е необятно налична. Това е извънредно рисково защото доста от децата считат, че щом не се бодеш, значи е нещо леко и обикновено ", изясни психиатърът.

Последиците от приема на сходен жанр субстанции нормално остават " невидими " за учители и родители, тъй като резултатът им минава относително бързо и може да се отдаде на разнообразни фактори, като пубертета да вземем за пример, за който е особено бунтарството, мощната емоционалност и честата промяна на настроенията.

Известно и изрично е увеличението на психологични разстройства, вследствие приложимост на опиати - тревожни, под паника, органични разстройства и психози, т.е. синтетиката безусловно промива мозъците на децата и ги кара да полудяват. За страдание, имаме 11-12 годишни деца, които вземат тази субстанции.

На първо място е ролята на родителите - те би трябвало да отделят време за своите деца и да ги научат да отстояват себе си, да знаят по какъв начин да кажат " не ", уточни доктор Петкова пред Българска телеграфна агенция.

" Ако децата нямат здрави устои и построена ценностна система, доста елементарно се поддават на въздействието на средата. Другото доста значимо нещо е тинейджърите да имат добра опция за свободното си време ", уточни доктор Петкова.

Ключова за предварителната защита на опиатите измежду децата и младежите на територията на Столичната община, е професионалната помощ на психолозите, психиатрите и обществените служащи от Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, означи доктор Петкова. Всички ние работим по стратегии за психосоциална поддръжка на деца, младежи, родители, педагогичен експерти и специалисти с една единствена цел - да предотвратим използването на наркотични субстанции измежду подрастващите и/или развиването на взаимозависимост.

Експертът изясни, че се работи по стратегии, които таргетират освен учениците, а и учебни експерти, работодатели, родители и близки.

" Предимството на работата по тези стратегии е, че е цялостна, задълбочена и предстои на оценка на успеваемостта. Не става въпрос за случайно влизане в учебните заведения. Немалко неправителствени организации, ангажирани с тематиката за опиатите измежду децата, посещават еднократно учебните заведения, раздават осведомителни брошури и постоянно вършат промоция, вместо предварителна защита. Работата " на парче " в предварителната защита на използването на наркотични субстанции е безсмислена и по-скоро вреди, по тази причина и не поддържам сходен метод ", безапелационна е доктор Петкова. dnes.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР