Над две трети (61%) от родителите се затрудняват да бъдат

...
Над две трети (61%) от родителите се затрудняват да бъдат
Коментари Харесай

Дилема: 61% от възрастните се затрудняват да спазват правилата, въведени за децата им

Над две трети (61%) от родителите се затрудняват да бъдат образец за подражателство за децата си и от време на време не съблюдават разпоредбите, които са въвели за своите малчугани. В същото време повече от половината родители (54%) се пробват да основат здравословни цифрови привички и правила за всички членове на фамилията. Това открива световно изследване на една от водещите международни компании за киберсигурност и цифрова дискретност Kaspersky. То е осъществено онлайн от Sapio по поръчка на Kaspersky и обгръща 11 000 респонденти от 19 страни, които са на цялостен работен ден и живеят с децата си на възраст от 7 до 12 години.

От ранна възраст децата са склонни да копират държанието и навиците на възрастните във всички области на живота, в това число отношението към цифровите устройства. Освен това доста деца получават първото си устройство в ранна възраст - 68% от тях, още преди да навършат 9 години съгласно същото изследване.

В същото време родителите възприемат нормите на държание като разнообразни за себе си и за децата си. Например съвсем половината (48%) от интервюираните признават, че прекарват от три до пет часа на устройства всеки ден, а болшинството (62%) считат това време за обикновено.

Що се отнася до децата, съвсем половината (48%) прекарват същото време на устройства като родителите си - от три до пет часа на ден. Но все пак повече от половината възрастни (53%) биха желали децата им да прекарват по-малко време на устройства - до два часа.

В някои сюжети респондентите считат, че несъмнено държание е задоволително за тях, само че не и за децата им. Например 37% от възрастните считат, че е обикновено да се споделят фотоси на членове на фамилията в обществените мрежи.  По-малко от една четвърт (24%) са обаче родителите, които считат, че това е задоволително за децата им.

Освен това 22% от интервюираните считат за рационално да пропущат позвънявания и да изключват телефона си, с цел да не може никой да се свърже с тях. Само 10% от родителите обаче считат, че сходно държание е задоволително за децата.

" Цифровото ползване оформя връзките сред родителите и децата и, което е по-важно, оказва въздействие върху развиването на детето. Проучванията демонстрират, че бебетата развиват проблеми с храненето и съня, да вземем за пример, когато родителите употребяват цифрови медии редом, до момента в който се грижат за тях. Това е сериозен симптом за зараждащо се разстройство на привързаността. ", разясняват Биргит Хьолцел и Щефан Рузас от мюнхенската процедура Liebling + Schatz.

Децата се учат посредством подражателство, по тази причина постоянно би трябвало да имате поради какво съответно виждат децата - дали родителите им постоянно държат смарт телефона си в ръце или даже на масата, когато се хранят?, споделят още двамата експерти.

Според тях медийната просветеност в фамилиите е доста значима тематика, тя е значима и за положителното развиване на децата.

" Все отново би трябвало да обърнем внимание, че смарт телефонът съществува в този си тип едвам от последното десетилетие и е станал жизненоважен в нашето всекидневие. Ето за какво постоянно не е толкоз елементарно да го използваме умишлено и най-много да срещнем децата с него. Зависимостта ни от телефоните е повода, заради която е още по-важно тази тематика да бъде разяснена преди всичко на всички нас. Освен това съществуват и изпитани правила за държание при потреблението на цифрови медии в фамилиите, които са доста потребни. Най-важното за всички родители е да не престават да приказват с децата си за потреблението на медиите ", допълват Биргит Хьолцел и Щефан Рузас.

Пълният отчет
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР