Над два пъти са се увеличили изплащаните болнични, откакто първите

...
Над два пъти са се увеличили изплащаните болнични, откакто първите
Коментари Харесай

Има ли злоупотреби с болничните?

Над два пъти са се нараснали изплащаните болнични, откогато първите три дни се заплащат от работодателите, а не от Национален осигурителен институт, заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Затова работодателите упорстват да се върне остарялата процедура като считат, че това ще докара до по-малко злоупотреби с болничните листове.


Фактът, че порастват средствата за болнични, подсказва, че има необятни злоупотреби, твърди бизнесът.
Димитър Бранков, зам.-председател на БСК: За страдание този вид осигурителни измами нарастват. Това подсказва, че ние имаме неверни структури и доста на брой недостатъци, които се наслагват в системата.
Според работодателите липсва надзор от способените органи, а електронното здравно досие от дълго време трябваше да е реалност.
Иван Нейков, някогашен обществен министър: Съдебната процедура сега е следната - работодателят не може да глоби този собствен служащ с погрешния болничен лист, просто тъй като съдът споделя " Ма той не е отговорен служащият, някой му го е издал този лист ". Тоя съд на Марс ли живее?
Според някогашния обществен министър Иван Нейков обаче връщането на остарялата процедура няма да реши казуса.
Иван Нейков, някогашен обществен министър Какво от туй, че ще заплаща Национален осигурителен институт? Това ще понижи ли подправените болнични? Или просто ще кажем " а не ни интересува, заплаща Национален осигурителен институт ". Че Национален осигурителен институт на кого е? Чии са парите в Национален осигурителен институт? Пак са парите на служащите и работодателите. Нека работодателят да проучва от къде му идват болничните листа. В доста предприятия, когато вършим този разбор се оказва, че предприятия с 2 000 души двама джипита, двама персонални лекари в действителност дават 80% от болничните листа.
Така той предлага работодателите да нападат в съда съответните персонални лекари, за които се съмняват, че злоупотребяват.

Според БСК обаче, работодателите не са медици, с цел да кажат кой е болен и кой лъже. А и единствено 20% от листовете са издадени от персонални лекари. По-голямата част идват от болничната помощ. Така въпросът кой би трябвало да реши кои болнични са подправени остава отворен.
Целият диалог в Сутрешния блок на Българска национална телевизия вижте ТУК: Кой да заплаща болничните на служащия?www.bnt.bg/bg/a/koy-da-plashcha-bolnichnite-na-rabotnika
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР