Над два и половина пъти са се покачили само за

...
Над два и половина пъти са се покачили само за
Коментари Харесай

Тревога в Пловдивско: Положителните тестове в клас скочиха 2...

Над два и половина пъти са се покачили единствено за седмица случаите на позитивни проби на възпитаници при проучването им в образователните заведения в Пловдивска област. А от връщането им в клас след ваканцията досега растежът е стремглав - над 8 пъти.

При тестването през вчерашния ден доказаните случаи на коронавирус измежду децата от 1. до 12. клас са 133, заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието Антоанета Пакова. Преди седмица са били към 50, а в първия ден след ваканцията - едвам 16.

Към момента от всичките 18 общини в региона присъствено без тестване учат единствено в една община, която е със заболеваемост под 250 на 100 000.

В понеделник в класните стаи са били 52 198% от учениците в региона, което 77,47%. В това число тестваните и децата със зелени документи, който все още са 6367. Това прави 9,45% и отбелязва леко повишаване за последната седмица, когато делът им е бил 9,22 на 100.

Тази седмица с бърз щадящ тест за коронавирус са изследвани 45 831 възпитаници от Пловдивско, което е 68% от учениците в региона.

В начален стадий от 1. до 4. клас позитивни проби са дали 50 деца, като от тях 30 са доказани при още един тест в здравна лаборатория.

В прогимназията от 5. до 7. клас положителни са тестванията на 51 възпитаници, от които 49 за дали позитивна проба и при PCR.

При гимназистите от 8. до 12. клас позитивните проби от проучването в учебно заведение са 29. Потвърдените случаи обаче са общо 54, защото има и деца, които са изследвани от родителите им непосредствено в лаборатория.

Сред непедагогическите експерти вчерашното тестване е открило 37 заболели от коронавирус, а измежду непедагогическите – 13.

Тревожно пораства броят на заболелите учители, ежеминутно валят позвънявания в Регионалното ръководство на образованието за нови заболели педагози и шефове, сподели Пакова.

Затова със здравните управляващи са обсъждани ограничения, които да влязат в деяние на равнище общини. В момента Оперативният щаб взема решение и се чака да стане ясно до часове дали ще има превключване онлайн за част от учениците в региона от 5. клас нагоре.

Ситуацията към този момент се преценя в подтекста на новия проект за дейности в 4 стадия съгласно пълняемостта на интензивните кревати.

За да се очертае цялата картина за ситуацията в образованието, РУО стартира да събира по-разширени данни – какъв брой възпитаници са присъствено, какъв брой отсъстват по облест, какъв брой са болните преподаватели, какъв брой не са на работа по други аргументи, брой карантинирани паралелки.

Очаквайте детайлности за решенията на Областния действен щаб
Свързани вести Министърът на образованието предлага 9 дни междусрочна почивка ВИДЕО Синдикатът на българските учители: Гимназиален стадий да мине онлайн неотложно!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР