Над два часа парламентарно време отделиха депутатите, за да приемат

...
Над два часа парламентарно време отделиха депутатите, за да приемат
Коментари Харесай

Два часа депутатите дебатираха лъгал ли е в декларация новият шеф на тотото

Над два часа парламентарно време отделиха депутатите, с цел да одобряват оставката на Александър Тодоров от " ИТН ", който е определен от противоречивият министър Радостин Василев за нов изпълнителен шеф на спортния тотализатор.

Причината - дълъг спор дали Тодоров е подписал декларация с погрешно наличие при встъпването си в служба в тотото и е назначен преди да бъде освободен като народен представител, което е нарушаване на закона.

Припомняме, че  на закрито съвещание във вторник Софийски градски съд спря вписването на новото управление на Българския състезателен тотализатор. До решението на Софийски градски съд, което не предстои на обжалване, се стига след тъжба от страна на досегашните членове на Управителния съвет на тотото Христо Йовов и Гошо Гинчев .

Все отново до решение се стигна със 154 гласа " за " и 1 " въздържал се ".
Дебатът
Дебатите откри Дани Каназирева от някогашните ръководещи, която съобщи, че те няма да поддържат решението.

" Въпросният господин е към момента настоящ депутат и е подал оставка, откакто бе определен за началник на БСТ. Според правилника това е нелегално, той е подписал декларация, че не заема държавна служба.

Стана порочна процедура към този момент да се подават заявления с погрешно наличие. Кирил Петков подаде такава, след което претърпя катарзис.

Към момента на встъпването си като изпълнителен шеф Александър Тодоров към момента е бил настоящ депутат. За следващ път имаме тъпчене на Конституцията и законите в страната.

Не може " смяната " да е смяна само към нарушение на Конституцията, законите и разпоредбите. Това е неуместно - позицията ни е кардинална. 

Александър Тодоров съобщи, че нарушаване на закона няма, а в случай че има, способените органи ще се произнесат. По думите му не е правилно, че към този момент е назначен за началник на БТС, тъй като избирането му за шеф ще се конституира при регистриране в Търговския указател.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че не е удачно министър председателят да се дава като образец, защото " се е схванало, че декларациите на господин Кирил Петков нямат никакво значение ".

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита дали прокуратурата ще се самосезира по въпроса и дали законът ще се съблюдава по този начин, както важи за всички жители, или за ръководещата коалиция законите на страната не важат.

Каназирева благодари на Карадайъ за забележката и означи, че точно Има Такъв Народ при 46-ото Народно събрание повдигнаха тематиката за декларацията с нелегално наличие на Петков. 

Хамид Хамид от Движение за права и свободи изненадващо разгласи, че ще поддържа заявката на Александър Тодоров за оставка:

" Всичко казано дотук беше правилно, само че дали виновността е на младия ни сътрудник? Къде е в действителност ключът към това решение? Кой подведе този млад сътрудник? С една погрешна декларация, през днешния ден шеф на тотото, на следващия ден - министър-председател на България! "

Радомир Чолаков от ГЕРБ съобщи, че една власт има право да бъде каквато си изиска, само че не и да бъде смешна, а съгласно него настоящето ръководство става все по-смешно. 

" Толкова надменно назначение на дами, братовчеди и любовници и по комунизма не е имало. "

Най-накрая народен представител от Има Такъв Народ - Ива Митева - взе думата и изясни обстановката:

" Искам да ви кажа, че съгласно закон, признат по самодейност на ГЕРБ, категорично има едномесечен период, в който лицата, които заявяват несъответственост, имат месец да я прекратят.

В декларацията, подписана от Александър Тодоров, е заявена тази несъответственост - той ясно е заявил, че заема служба на депутат, и че до вписването си в Търговския указател ще приключи тези пълномощия. "

Каназирева отвърна, че е изцяло наясно с 30-дневния период, само че въпросът бил различен:
Съдът спря вписването на новото управление на Българския състезателен тотализатор
Софийски градски съд спря вписването на новото управление на Българския състезателен тотализатор. До решението на Софийски градски съд се стига след тъжба о...
Прочети повече
" Може би с вас четем разнообразни заявления, само че с цел да употребява сътрудника тази догадка, той в действителност следва да заявява несъответственост. Според декларацията, с която разполагаме, той е заявил, че не заема обществена служба към този миг. "

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " иронизира дебата: 

" О, знамение! ГЕРБ и Движение за права и свободи цитират Конституцията от тази естрада. Как да няма смяна, това е знамение! Поздравявам ви! "

Лидерът на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов беше по-остър в изрече си, както всекидневно:

" В момента тече изчистване на този израстък, който ГЕРБ са вкарали в страната - това е повода за това пищене. Колеги от Движение за права и свободи, сетете се по кое време българското тото имаше две шестици, които две седмици подред стояха едни и същи. Сетете се тогава кой беше зад тотото. "

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР