Над дузина невинни западняци все още са в затвора в

...
Над дузина невинни западняци все още са в затвора в
Коментари Харесай

Над дузина невинни западняци все още са в затвора в Иран

Над дузина почтени западняци към момента са в пандиза в Иран . Това пресмята Агенция Франс Прес.

Групи за отбрана на човешките права настояват, че те са почтени и че са арестувани като част от целенасочена политика на Иран за взимане на заложници за добиване на отстъпки от непознати държавни управления.

Техеран упорства, че всички арестувани чужденци са били обект на подобаващ правосъден развой. Активистите се притесняват, че е допустимо да има още случаи, които следва да бъдат доказани.

Американският предприемач от ирански генезис Сиамак Намази е в пандиза от ареста си през октомври 2015 година и е най-дълго арестуваният. Баща му Мохамед Бакер Намази, някогашен чиновник на УНИЦЕФ, е задържан през февруари 2016 година, когато отива в Иран, с цел да се опита да освободи сина си.

През октомври 2016 година и двамата бяха наказани на 10 години за шпионаж. Бакър, който от 2018 година е под домакински арест, получи смекчена присъда през 2020 година, а през октомври най-сетне получи позволение да напусне страната за здравно лекуване.

Морад Тахбаз, американец от ирански генезис, който има и английско поданство, беше задържан дружно с други природозащитници през януари 2018 година и наказан на 10 години затвор за " скрит план с Америка " .

Иранско-американският рисков капиталист Емад Шарки е наказан на 10 години затвор по обвинявания в шпионаж, оповестяват иранските медии през 2021 година, като показват, че той е бил хванат при опит да избяга от страната.

Британско-иранският деятел за трудови права Мехран Рауф е задържан през октомври 2020 година и е държан в карцер, заяви Amnesty International.

Германско-иранската гражданка Нахид Тагави, в края на 60-те си години, е наказана на 10 години и 8 месеца затвор през август 2021 година, откакто е задържана в жилището си в Техеран през октомври 2020 година и е държана в изолираност.
 Иран показа усъвършенствана балистична ракета
Иран показа усъвършенствана балистична ракета

Оръжието е с обхват от 2000 км

Джамшид Шармахд, ирано-немски жител, е хванат от Иран през август 2020 година, до момента в който пътува през ОАЕ, съгласно фамилията му, и упрекнат в тероризъм поради смъртоносния бомбен атентат през 2008 година Семейството му отхвърля обвиняванията.

През февруари той е наказан на гибел - присъда, която е доказана от Върховния съд, и фамилията му се притеснява, че всеки ден може да бъде екзекутиран.

Служителката на профсъюза на френските учители Сесил Колер и сътрудникът ѝ Жак Парис са арестувани през май 2022 година, до момента в който преглеждат забележителности в Иран. Те са упрекнати в шпионаж.

Банковият съветник Луи Арно е задържан през септември 2022 година по време на посещаване в Иран. Описван като " огромен странник ", той е затворен в пандиза Евин при " извънредно тежки " условия на задържане , съгласно родителите му.

От Париж удостоверяват, че е арестуван още един френски жител, само че самоличността му по този начин и не е разкрита.
 Поругаха гроба на Махса Амини в Иран
Поругаха гроба на Махса Амини в Иран

Младата жена почина след арест от моралната полиция и това докара до всеобщи митинги

По-рано този месец Иран освободи туроператора Бернар Фелан, който също има ирландско поданство и е бил арестуван през октомври, както и екскурзианта Бенжамен Бриер, който е бил задържан в Иран през май 2020 година

Френско-иранската академичка Фариба Аделхах беше освободена по-рано тази година, само че към момента не може да напусне страната.

Ирано-австриецът Масуд Мосахеб беше арестуван през януари 2019 година и хвърлен в пандиза за 10 години по обвиняване в шпионаж в интерес на Израел и Германия. През ноември 2022 година той е освободен по медицински аргументи, защото страда от рак, само че няма право да напуща Иран.

Ирано-австрийският предприемач Камран Гадери беше задържан през януари 2016 година и наказан за съдействие с враждебни страни на 10 години затвор след развой, който Amnesty назова " извънредно неправдив ".

Трети австриец, чието име не се оповестява, беше наказан по-рано тази година на седем години и половина затвор в Иран за шпионаж, по данни на Виена.
 Иран екзекутира още трима участници в митингите
Иран екзекутира още трима участници в митингите

Тревожен растеж в броя на смъртните санкции в страната

Иранският учен Ахмадреза Джалали, който живее в Швеция, е задържан по време на посещаване в Иран през април 2016 година и е наказан на гибел през 2017 година по обвиняване в шпионаж в интерес на израелския Мосад.

По време на престоя си в пандиза той получава шведско поданство. Обесването му беше отсрочено, само че фамилията му твърди, че той продължава да бъде наказан на гибел.

Хабиб Чааб, иранско-шведски отстъпник, изчезва по време на посещаване в Турция през октомври 2020 година Той се появява в Иран, упрекнат, че е водеща фигура в арабска сепаратистка група и че е направил бомбени набези. Той е наказан на гибел и екзекутиран на 6 май.
 Иран екзекутира шведско-ирански отстъпник за тероризъм
Иран екзекутира шведско-ирански отстъпник за тероризъм

Той беше наказан за управление на арабска сепаратистка група, правила атентати

Испанският жител и футболен почитател Сантяго Санчес Когедор е арестуван в Иран от октомври. Арестуван е при опит да отиде до Катар за Световното състезание по футбол.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР