Над България ще има пренос на сахарски прах в понеделник

...
Над България ще има пренос на сахарски прах в понеделник
Коментари Харесай

Сахарски прах над България до вторник: Астматиците да носят маски

Над България ще има транспорт на сахарски прахуляк в понеделник и вторник, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология. Концентрацията на праховите частици във въздуха над западната половина на страната ще бъде със междинни до високи равнища, до момента в който на изток те ще са по-ниски и хората там ще дишат по-спокойно. Преносът на сахарски прахуляк е събитие, което е всекидневно за България. В пролетните месеци атмосферната циркулация релативно постоянно води до заслепение на частици от пустинята Сахара, които с юг-югозападен транспорт доближават и до нашата страна.

Във вторник, когато въздушните потоци ще са най-вече от северозапад, концентрацията на сахарски прахуляк над страната ще стартира да понижава.

Качеството на въздуха ще се усъвършенства дефинитивно чак в края на седмицата следващата седмица (около 4-5 април), когато над страната ни се чака да премине студен атмосферен фронт със мощен западен вятър, настояват синоптиците. Междувременно обаче лекарите поучават по-чувствителните хора, изключително тези с астма и хронична обструктивна белодробна болест, да поставят маска за лице, когато излизат на открито. При тях може да се наблюдава засилена кашлица в резултат на раздразнение в долните дихателни пътища.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР