Над 99% от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро

...
Над 99% от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро
Коментари Харесай

БОВЛ работи в сътрудничество с институциите и всички участници в лекарствоснабдяването с цел сигурност за пациентите

Над 99% от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро с медикаменти у нас са свързани с Българската система за верификация на медикаментите. Тя действа устойчиво към този момент 4 години като част от Европейската система за верификация на медикаментите, в която са включени националните системи на всички страни - членки на Европейски Съюз, за сигурност на законната верига на лекарствоснабдяване и отбрана на пациентите от фалшифицирани медикаменти. Това заяви за " Капитал Здраве " Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ). " Системата за верификация на медикаментите е първата работеща национална електронна система в лекарственото доставяне в България и е модел за сполучлив план в интерес на българските пациенти ", добави тя.

Над 99% от аптеките, болничните аптеки и търговците на едро с медикаменти у нас са свързани с Българската система за верификация на медикаментите. Тя действа устойчиво към този момент 4 години като част от Европейската система за верификация на медикаментите, в която са включени националните системи на всички страни - членки на Европейски Съюз, за сигурност на законната верига на лекарствоснабдяване и отбрана на пациентите от фалшифицирани медикаменти. Това заяви за " Капитал Здраве " Илиана Паунова, изпълнителен шеф на Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).

" Системата за верификация на медикаментите е първата работеща национална електронна система в лекарственото доставяне в България и е модел за сполучлив план в интерес на българските пациенти ", добави тя.

Процесът на верификация започва във всички страни в Европейски Съюз публично на 9 февруари 2019 година в осъществяване на Европейска инструкция за битка с фалшифицираните медикаменти 2011/62/ЕС и Делегиран правилник (ЕС) 2016/161. От 2019 година всички опаковки на медикаменти, отпускани с рецепта, наложително се създават с неповторим идентификационен код и средство против подправяне. По този метод се подсигуряват произходът и качеството на предписаните медикаменти по цялата верига на лекарствоснабдяване. Това става посредством сканиране на всяка опаковка при разпределяне в аптеката - освен това деяние кодът се дезактивира. При открита неправда системата изпраща сигнал към Европейския хъб, където са регистрирани кодовете на всички създадени опаковки.

Аптеките имат основна роля в процеса - да ревизират и дезактивират кода при всяко разпределяне на опаковка по лекарско наставление към пациента. Активността на аптеките се мери, като броят на верифицираните опаковки се отнася към общия размер медикаменти, отпуснати по рецепта. Въпреки огромния брой преводи - над 2,5 милиона верификации седмично, този индикатор за България остава невисок, изясни Илиана Паунова.
Реклама
У нас се отписват към 50% от опаковките, до момента в който някои европейски страни към този момент имат 100% интензивност на аптеките. Повишаването на интензивността на аптеките до междинните равнища за Европа от 75% е главният приоритет в работата на Системата за верификация на медикаментите през 2023 година

Единната система за верификация на медикаментите действа при сполучливо съдействие сред Европейската организация за верификация на медикаментите (EMVO), националните институции и всички участници във веригата на лекарствено доставяне. Само по този метод се реализира в цялостна степен главната цел на верификацията - отбрана на пациентите и потребителите посредством гарантиране на достоверността на лекарствените артикули.
Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Здравеопазване
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР